Eveniment

Fost director Luxten, in carti pentru sefia Hidroelectrica

22.02.2009, 18:38 468

Filip Carlea, fost director al diviziei de producere si furnizare a energiei electrice a Luxten, firma care impreuna cu Electromagnetica cumpara energie ieftina de la Hidroelectrica in valoare totala de 37 mil. euro, ar putea deveni directorul general al celui mai mare producator de energie local, Hidroelectrica.

Carlea ar urma sa il inlocuiasca pe Traian Oprea, aflat in functie din 2003, potrivit unor surse social-democrate citate de agentia de presa Mediafax.
Cel mai ieftin producator local de energie electrica, Hidroelectrica, a desecretizat zilele trecute doua contracte incheiate cu Luxten Lighting si Electromagnetica, potrivit carora va vinde in acest an catre cele doua companii energie in valoare totala de circa 37 mil. euro. Pretul la care Hidroelectrica va vinde energia catre Luxten variaza intre 115 lei pe MWh (26,7 euro) si 108 lei pe MWh (25,1 euro) si este la jumatate fata de pretul mediu de circa 50 de euro pe MWh la care se tranzactioneaza energia pe bursa OPCOM. In ultimii ani, presedintele Traian Basescu a criticat vanzarea de energie ieftina a Hidroelectrica.
Carlea a ocupat in perioada in martie 2006-mai 2007 pozitia de director al diviziei de producere si furnizare a energiei electrice in cadrul Luxten, iar in prezent este profesor universitar la ASE. La compania Luxten lucreaza si fiica presedintelui, Elena Basescu.
Grupul Luxten Lighting a fost fondat in 1993 de Zoltan Boszormeny, investitor canadian de origine romana care a cumparat de la stat fabrica de becuri Electrofar Bucuresti. Acum, firma este controlata de mai multe persoane fizice, respectiv Claudiu Niculae Radulescu - 50,31%, Ionel Pepenica - 24,15%, Olimpia Moica - 21,19% si alti actionari cu o participatie cumulata de 4,33%.
In perioada 2003-2004, Filip Carlea a fost consilier pentru Iulian Iancu, fost secretar de stat in fostul Minister al Industriilor, in guvernarea PSD, iar in 2005-2006 a ocupat pozitia de consilier pe probleme de energie al fostului ministru Codrut Seres al economiei si comertului.
Sursele citate au mai precizat ca functia de director general al Transgaz Medias ar putea fi ocupata de Nelu Paraschiv, in prezent sef de serviciu in cadrul acesteia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO