Eveniment

Fosta şefă a Fondului Proprietatea, Daniela Lulache, propusă de Ministerul Economiei director general la Nuclearelectrica

Fosta şefă a Fondului Proprietatea, Daniela Lulache, propusă de Ministerul Economiei director general la Nuclearelectrica

Daniela Lulache, 45 de ani, a obţinut în 2009, ultimul an de mandat, venituri nete de 1,869 mil. lei (440.000 de euro) din indemnizaţii de conducere, bonus de performanţă şi compensaţii primite la încetarea mandatului înainte de termen. Mediafax Foto

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Pricop

18.10.2012, 00:05 2169

Daniela Lulache, fostul director general al Fondului Proprietatea (FP) în perioada 2008-2009, care a fost îndepăr­tată de la conducerea FP în schimbul unei compensaţii de 2,6 milioane de lei, revine în forţă în atenţia publică, după ce a fost propusă de Ministerul Economiei să preia funcţia de director general interimar al Nuclearelectrica, una dintre companiile de stat strategice din sectorul energetic.

Nuclearelectrica administrează centrala nuclearelectrică de la Cernavodă, care produce circa 20% din energia electrică din România.

Daniela Lulache, de profesie economist, a avut diferite joburi de consultant financiar, înainte de a fi cooptată în echipa de conducere a Fondului Proprietatea, încă de la înfiinţarea acestuia în 2005. Ea nu are însă experienţă în sectorul energetic. Ea ar urma să-l înlocuiască pe Dumitru Dina, cel care deţine funcţia de director general interimar în acest moment. Dina este inginer energetician şi are o experienţă de peste 40 de ani în sectorul energetic. El este director de dezvoltare şi stretegie al Nuclearelectrica din septembrie 2010.

Propunerea va fi discutată în AGA Nuclearelectrica programată pentru 26 octombrie, se arată într-un convocator publicat pe site-ul Nuclearelectrica. Lulache ar urma să fie şefă la compania de stat până când va fi selectat un manager profesionist.

Daniela Lulache, 45 de ani, a absolvit Academia de Studii Economice. A făcut parte din echipa de conducere încă de la înfiinţarea Fondului Proprietatea în 2005. Din 2008 până la finalul anului 2009 a ocupat funcţia de director general. A câştigat notorietate mai ales datorită indemnizaţiilor record pe care le-a primit ca director al Fondului Proprietatea. Întreruperea mandatului înainte de termen şi înlocuirea sa cu Ionuţ Popescu i-au adus Danielei Lulache indemnizaţii record. Ea a obţinut în 2009, ultimul an de mandat, venituri nete de 1,869 mil. lei (440.000 de euro) din indemnizaţii de conducere, bonus de performanţă şi compensaţii primite la încetarea mandatului înainte de termen.

Anterior venirii la conducerea Fondului Proprietatea a lucrat pentru Raiffeisen Bank, ca director al direcţiei pentru restructurări de credite şi recuperare. După predarea mandatului de director, ea a înfiinţat o firmă de consultanţă în afaceri şi management Eqvon Finance SRL alături de Mihai Darie şi Laura Constantin, foşti membri în directoratul FP pe care ea l-a condus timp de un an şi jumătate.

Daniela Lulache a primit mandatul la conducerea Fondului Proprietatea în timpul Guvernului PNL condus de Călin Popescu-Tăriceanu, care a fost şi cel care a înfi­inţat Fondul Proprietatea. Potrivit informaţiilor publicate în presă, Daniela Lulache şi soţul ei Cristian Lulache ar fi naşii de cununie ai lui Cristian David, fostul ministru de interne în Guvernul Tăriceanu.

Tot un liberal, Daniel Chiţoiu, este cel care a propus-o acum pe Lulache la conducerea Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica este controlată în proporţie de 90,3% de către Ministerul Economiei, Fondul Proprietatea având o participaţie minoritară de 9,7%. Compania a avut anul trecut venituri de circa 1,5 miliarde de lei şi un profit net de 83 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO