Eveniment

Fostul CEO al Siemens a fost adus de Videanu la conducerea Transelectrica

Fostul CEO al Siemens a fost adus de Videanu la conducerea Transelectrica

Adrian Baicusi, director general al Transelectrica

18.01.2009, 18:51 260

In afara de aceasta schimbare, ministrul economiei a mai anuntat la sfarsitul saptamanii trecute o mutare: in fruntea Romgaz, cea mai valoroasa companie de stat, vine Adrian Piteiu, care-l inlocuieste astfel pe Francisc Toth.

Singurele companii importante din sectorul energetic care isi pastreaza deocamdata directorii sunt Hidroelectrica, Trangaz si Nuclearelectrica.
Baicusi, care il inlocuieste pe Stelian Gal, a parasit conducerea Siemens la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, spunand la acel moment ca dupa o experienta de cinci ani in aceeasi companie simtea nevoia unei schimbari, altfel risca sa se plafoneze. O luna mai tarziu, Baicusi (44 de ani) anunta ca este noul director general al Depenbrock in Romania, companie germana cu activitati in domeniul ingineriei, infrastructurii si constructiilor, aflata atunci abia la inceputurile sale pe piata locala.
La sfarsitul saptamanii trecute, Adriean Videanu l-a anuntat pe Baicusi drept noul director general al Transelectrica. Baicusi trece astfel dupa o lunga cariera consumata in sectorul privat in cel de stat.
"Deocamdata, nu este finalizat procesul de numire", a precizat noul director al Transelectrica. El nu a dorit sa faca alte comentarii pe aceasta tema. In timpul mandatului lui Baicusi la Siemens (2003 - 2008), Transelectrica era unul dintre principalii clienti ai companiei, intre cele doua firme existand contracte de zeci de milioane de euro. In aceasta perioada, afacerile Siemens Romania au ajuns la circa 400 mil. euro cu un numar de angajati de circa 1.000 de persoane.
Inainte de venirea lui Baicusi la conducere, Siemens avea in Romania circa 80 de angajati, iar afacerile nu depaseau 60 mil. euro, potrivit revistei Target.
Transelectrica este o afacere de circa 700 mil. euro, cu peste 2.000 de salariati si cu 10% din actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti. Capitalizarea companiei se ridica la circa 200 mil. euro.
Potrivit informatiilor din piata, salariul net lunar al unui director de multinationala de talia Siemens Romania este de circa 10.000-15.000 de euro, uneori sumele depasind acest interval. Totodata, bonusurile de performanta sau primirea unor participatii la profitul companiei pot duce salariul unui astfel de executiv la peste 30.000 de euro.
In ceea ce priveste salarizarea intr-o companie de stat, potrivit declaratiilor premierului Emil Boc, aceasta va fi redusa la nivelul indemnizatiei unui secretar de stat, nivelul fiind de 4.800 de lei, suma semnificativ mai mica decat cele primite in unele companii din mediul privat.
In afara de numirea lui Baicusi la sefia Transelectrica, Videanu a adus un nou director general si la Romgaz, companie care asigura jumatate din productia nationala de gaze naturale. In locul lui Francisc Toth, care a fost numit in functia de director general al companiei in aprilie 2008, a fost adus Marcel Adrian Piteiu (PD-L), care a fost pana la aceasta numire seful directiei de exploatare din Romgaz. Piteiu a ocupat si functia de director general adjunct al Romgaz.
O alta mutare a fost cea din conducerea Oil terminal, unde fostul director general Mihai Lupu a fost inlocuit de Vasile Miu. Fostul director general al Oil Terminal Mihai Lupu a demisionat din functie in luna decembrie a anului trecut, intrucat a fost ales deputat PNL.
 
Adrian Baicusi, director general al Transelectrica
  • Varsta: 44 de ani
  • Studii: Academia de Studii Economice, Facultatea de management, Executive MBA, Harvard Business School 1994
  • Cariera:
    • 2003-2008 CEO al Siemens Romania
    • 1999-2003 director financiar al OMV Romania
    • 1997-1998 CFO al TransGlobalMedia
    • 1993-1994 CFO al Media Pro Group

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO