Eveniment

Fostul director ARDAF investeste intr-un parc eolian la Cluj

28.05.2007, 16:38 92

Fostul director al ARDAF, Octavian Manastireanu, impreuna cu Silviu Prigoana, Ovidiu Leordean, fiul proprietarului fostei fabrici Flacara, si inca doi oameni de afaceri clujeni au investit 400.000 de euro intr-un parc eolian in localitatea Tureni, langa Cluj-Napoca.
In momentul in care parcul va fi functional, va aduce 20 de euro pe ora celor cinci investitori, care detin fiecare 20% din business.
Initiatorii proiectului au demarat afacerea in numai 8 luni. "Intai am cumparat centralele eoliene si dupa aceea am facut proiectul", a precizat Manastireanu, care a adaugat ca, in conditii ideale, productia de energie va incepe peste 4 ani, interval in care este estimata si amortizarea investitiei.
"Nu avem niciun angajat si nici nu ne trebuie. Turbina are garantie mai multi ani. Ea este conectata la calculatoarele firmei producatoare care analizeaza modul de functionare. Daca ceva se intampla, ei rezolva tot", a mai detaliat Manas-tireanu.
Dupa ce se va trece pe productie, parcul de la Tureni va vinde energie cu 80 de euro pe MW, pretul stabilit de catre Autoritatea de Reglementare in Energie. Aceasta inseamna ca, in aproximativ 3 ore si 20 de minute, parcul Tureni va produce 80 de euro, adica aproxiamtiv 20 de euro pe ora.
"Am inceput cu bani mai putini pentru a verifica daca afacerea merge. Acum ca vestile sunt bune intentionam sa accesam fonduri europene pentru achizitionarea a cinci turbine a cate un milion de euro", a precizat Manastireanu.
Desi la nivel mondial, energia eoliana este intens folosita, in Romania afacerea este inca la inceput, intrucat exista doar 6 firme care au licenta de producator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO