Eveniment

Fostul premier grec Konstantinos Mitsotakis a murit

Fostul premier grec Konstantinos Mitsotakis a murit

Autor: Andrei Ionascu

29.05.2017, 10:26 137

Anunţul a fost făcut de către familia lui Konstantinos Mitsotakis şi nu a fost precizată cauza decesului.

Konstantinos Mitsotakis s-a născut la 18 octombrie 1918, pe insula Creta, şi a devenit membru al Parlamentului Greciei în 1946, din partea unui partidul liberal. A fost de mai multe ori ministru, apoi lider al partidului conservator Noua Democraţie din 1984. Între 1990 şi 1993, Mitsotakis a fost prim ministru, între două decenii dominate de către guvernarea socialistă. S-a retras din politică în 2004, dar a rămas preşedinte onorific al partidului Noua Democraţie.

În calitate de premier, Konstantinos Mitsotakis a consolidat relaţiile cu Uniunea Europeană şi a asigurat aderarea ţării sale la Blocul comunitar, în decembrie 1991. Anterior, Mitsotakis a participat la elaborarea planurilor de aderare la UE, din postura de ministru de Externe.

Konstantinos Mitsotakis, un lider proeuropean şi proamerican, a contribuit şi la îmbunătăţirea relaţiilor Grecia-SUA. În 1990, el a devenit primul premier al Greciei care a vizitat Casa Albă, după o pauză de 27 de ani, în Administraţia George H.W. Bush.

Politicile economice ale lui Mitsotakis, care au inclus reduceri de cheltuieli pentru sectorul public şi vânzarea activelor de stat, l-au făcut nepopular în faţa electoratului. Şi-a pierdut mandatul de premier în 1993, iar socialistul Andreas Papandreou s-a impus după ce a promis creşteri de salarii şi de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO