Eveniment

Franks, FMI: Economia va fi pe scădere şi anul acesta, dar nu chiar cu 3%

26.07.2010, 23:57 23

Prognoza FMI privind amplitudinea recesiunii din acest an esteîn curs de revizuire, dar scenariul unei contracţii de 3% precumcel avansat de BERD este prea pesimist în viziunea instituţieifinanciare internaţionale, afirmă Jeffrey Franks, şeful misiuniiFMI pentru România.
"Aş spune că prognoza BERD este foarte pesimistă. Eu nu aş fi atâtde pesimist ca BERD", a declarat Franks, fără a preciza care ar finoile estimări ale Fondului. Surse oficiale afirmă că este avută învedere o scădere a PIB cu 1,5-1,8%. Oficialul FMI a spus căprincipala provocare este în acest moment inversarea trenduluinegativ al economiei şi începerea redresării, fiind necesarărealizarea reformei pensiilor şi accelerarea aplicării legiisalarizării unice.
Vizita misiunii FMI a început ieri la BNR, mai întâi cu şefulsupravegherii, Nicolae Cinteză, şi apoi cu guvernatorul MugurIsărescu. Pentru Banca Naţională revenirea economiei pe creştere numai constituie o chestiune prioritară, guvernatorul Isărescurefuzând chiar să mai avanseze posibile scenarii privind evoluţiaPIB după mai multe pronosticuri ratate în 2009.
În mesajele recente, BNR a insistat pe nevoia ajustării deficitelormai ales la pensii şi sănătate, pledând în continuare pentrureducerea pensiilor şi pentru lărgirea bazei de impozitare şiasupra terenurilor înainte de a se discuta despre creştereeconomică.
BNR s-a opus până în ultima clipă majorării TVA, insistând pentrutăierea pensiilor şi a salariilor - formula cu care a ieşitpreşedintele Traian Băsescu în luna mai.
Tot ieri a apărut pe piaţă un nou scenariu de modificare aimpozitelor - reducerea cotei unice la 10% în paralel cu majorareaTVA la 25%, vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur afirmând căministrul economiei Adriean Videanu lucrează "la o simulare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO