Eveniment

Fuia: Fermierii români şi comunităţile locale sunt în genunchi în faţa băncilor străine

Fuia: Fermierii români şi comunităţile locale sunt în genunchi în faţa băncilor străine

Autor: Liviu Iancu - Mediafax

13.04.2012, 00:06 1222

Fermierii români şi comunităţile locale sunt în genunchi în faţa băncilor străine, iar agricultura românească are ne­voie de o bancă a fermierilor, a de­cla­rat ministrul agriculturii, Stelian Fuia.

"Creditele sunt scumpe în Româ­nia. În Bulgaria se iau credite cu 2%, iar la noi dobânzile sunt similare cu cele la creditele ipotecare. Dacă un fermier ar avea dobândă de 2%, ar putea lua un credit de un milion de euro şi şi-ar putea dubla ferma, dar cu dobândă de 14% este foarte dificil", a spus Fuia.

El a afirmat că este necesară înfiin­ţarea unei bănci după modelul Farmers Bank din SUA. "O bancă a fermierilor şi a comuni­tă­ţilor locale, care să se im­pli­ce activ în finanţarea agriculturii şi a comunităţilor rurale, pentru că astăzi fermierii români şi comunităţile locale sunt în genunchi în faţa băncilor străine. Po­liticile băn­cilor străine în România sunt orien­tate spre un profit excesiv şi mai puţin spre im­plicarea activă a unui sec­tor strategic precum agricultura şi dez­voltarea rurală", a adăugat ministrul.

Acesta a arătat că sunt puţine bănci care investesc în agricultură, iar siste­mul ban­car rămâne inaccesibil pentru fer­mier şi priveşte "aristocratic" la agri­cul­tori, cu suspiciunea că sunt debitori ris­canţi.

"Competitivitatea şi pro­duc­tivitatea sistemului agricol se măsoară şi prin interacţiunea sa cu sistemul fi­nanciar-bancar, iar ideea foarte multă vre­me a fost că agricultura este ceva rural, pentru care pot fi dezvoltate cu greu­tate produse bancare", a mai spus ministrul agriculturii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO