Eveniment

Functionar AVAS, anchetat pentru tranzactii pe Bursa

10.09.2004, 00:00 24

Un functionar al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este cercetat de Parchetul National Anticoruptie (PNA) pentru tranzactii ilegale realizate pe piata de capital si divulgare de informatii confidentiale de la o institutie a statului. Procurorii spun ca este prima ancheta care vizeaza fapte de coruptie comise pe piata de capital.
Victor Apostol, sef serviciu in cadrul Directiei portofoliu a AVAS este acuzat ca a transmis sotiei, Daniela Apostol, informatii confidentiale privind o majorare de capital care urma sa aiba loc la societatea Oltchim Ramnicu Valcea, iar aceasta a cumparat actiuni ale Oltchim de pe bursa inainte ca aceste informatii sa devina publice, fapt interzis de legislatia pietei de capital. PNA a inceput urmarirea penala impotriva celor doi soti.
Din informatiile furnizate de procurori reiese ca valoarea actiunilor Oltchim cumparate de la Bursa de sotia functionarului AVAS se ridica la aproximativ 15 milioane de lei. Procurorii anticoruptie urmeaza sa stabileasca beneficiul obtinut de cei doi soti in urma tranzactiilor. Reprezentantii AVAS au afirmat ieri ca nu au fost sesizati de PNA in legatura cu inceperea urmaririi penale impotriva lui Victor Apostol.
Cazul functionarului AVAS a fost transmis procurorilor de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), in urma unei investigatii privind o serie de tranzactii suspecte realizate cu actiuni Oltchim in luna aprilie a anului trecut.
Consiliul de Administratie al Oltchim a decis in data de 27 martie 2003 sa propuna actionarilor majorarea capitalului social prin emiterea de actiuni gratuite. Informatia a fost trimisa initial doar la AVAS si la CNVM, iar procurorii afirma ca Apostol s-a numarat printre cei care au avut acces la documentele transmise de Oltchim. Compania a publicat la Bursa anuntul privind intentia de majorare pe data de 4 aprilie, cand actiunile  Oltchim crescusera deja 40%.
Procurorii afirma ca Daniela Apostol a cumparat aproximativ 90% din valoarea actiunilor tranzactionate in sedinta bursiera din 1 aprilie. In acea zi, valoarea tranzactiilor cu actiuni societatii a fost de 17 milioane de lei, iar pretul a crescut cu 14,5%.
Cazul functionarul AVAS este prima ancheta realizata de PNA in legatura cu tranzactii realizate pe piata de capital. Procurorul Alexandru Chiciu, seful Sectiei a 2-a a PNA a declarat ca acest caz releva "o noua forma de coruptie, care va fi atacata de PNA, respectiv coruptia din zona pietei de capital si din tranzactiile cu valori mobiliare".
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO