Eveniment

Gala "Campionii în business 2013" premiază antreprenorii din Muntenia şi alege antreprenorul anului

Campionii în business din Moldova în 2013. Foto Dan Luca

Autor: Departamentul Economic

04.11.2013, 14:39 422

Ziarul Financiar, alături de Enterprise Investors, BCR, PwC şi Triple Helix, organizează, luni seara, o nouă ediţie a evenimentul "Gala Campioni în Business 2013", la Hotel Hilton Athenee Palace din Bucureşti, sala Le Diplomate, începând cu ora 18.30.

"Proiectul Campioni în Business este un "bravo" şi un "mulţumesc" pentru antreprenorii români care, crescând companii de succes, pun în mişcare economia şi dezvoltă întreaga Românie. Ei generează locuri de muncă şi afaceri responsabile care îmbunătăţesc simţitor viaţa comunităţilor din care fac parte. Ei vin cu idei inovatoare care ne simplifică viaţa tuturor. Veţi afla despre succesul lor, al antreprenorilor curajoşi şi vizionari, care au făcut din fiecare piedică un punct de sprijin pentru următorul pas înainte. Antreprenorii model pentru colegii lor de generaţie şi pentru comunitatea în care trăiesc. Cei care sunt în spatele celor mai dinamice companii din România. Ne-am propus să descoperim antreprenorii din spatele celor mai dinamice companii din România, cei care au reuşit să dezvolte companii puternice, să creeze locuri de muncă şi care contribuie responsabil la bugetul de stat", precizează organizatorii.

Până în prezent au fost aduşi în prim plan antreprenorii ale caror companii au crescut chiar în timp de criză, adevaraţi performeri care şi-au câştigat titlul de "Campioni în Business" din zona Transilvania şi Banat în cadrul evenimentului de la Cluj-Napoca în data de 16 octombrie şi pentru cei din Moldova la Iaşi, în 24 octombrie.

Clasamentul "Campioni în Business" se bazează pe analiza performanţei financiare a celor mai mari 3.000 de companii din România, dintre care companiile deţinute de antreprenori români reprezintă mai mult de jumătate (1.563), acestea fiind totodată şi printre cei mai mari angajatori din România, având în total peste 400.000 de angajaţi (în creştere faţă de 2011).

"Ziarul Financiar a gândit acest proiect împreună cu fondul de investiţii Entreprise Investors şi ceilalţi parteneri care ni s-au alăturat ulterior programul "Campioni in Business" pentru a scana mediul de afaceri autohton în căutarea celor mai dinamice companii şi a celor mai solizi antreprenori, oameni care prin viziunea, curajul şi angajamentul lor au creat organizaţii de business valoroase. Proiectul a descoperit în oraşele Romaniei companii puternice care merită mai multă recunoaştere şi vizibilitate", a declarat Sorin Pâslaru, redactor-şef al Ziarului Financiar.

"Cele mai multe afaceri cresc în acelaşi ritm cu piaţa, însă există şi campioni care s-au distins prin creşteri impresionante ale companiilor lor, chiar şi pe pieţe în scădere. Suntem impresionaţi de antreprenorii care nu s-au temut să investească în plină criza pentru a îşi creşte valoarea. Sprijinim dezvoltarea afacerilor româneşti şi îi încurajăm în continuare pe antreprenorii români să investească şi să se dezvolte în permanenţă pentru ca nicio afacere sustenabilă nu îşi poate permite sa rămână pe loc", a declarat Cristian Nacu, Partener, Enterprise Investors.

Raportul din acest an arată că profitul net agregat al companiilor deţinute de antreprenorii români analizate în studiu a urcat cu 14,2% până la 7,2 miliarde de lei. "În mijlocul unei crize economice şi de încredere prelungite, soluţia este să încurajăm afacerile solide din economia reală, pentru că ele înseamnă creştere, locuri de muncă si, în final, prosperitate pentru România. Susţinem creşterea sănătoasă şi suntem alături de cei care au curajul, inteligenţa şi forţa de muncă sa dezvolte afaceri solide. Campionii în business sunt exemplul ca angajamentul maxim faţă de propria afacere este una dintre cele mai puternice garanţii pe care o pot oferi antreprenorii unei bănci. Avem deschidere maximă la rândul nostru pentru aceşti antreprenori vizionari care înţeleg relaţia cu banca în logica unui parteneriat responsabil şi echilibrat", a declarat Sergiu Manea, vicepreşedinte corporate BCR.

Conform datelor analizate, domeniile în care antreprenorii înregistrează cele mai mari valori ale cifrei de afaceri agregate sunt comerţul cu ridicata (55,2 miliarde lei cifra de afaceri în 2012, sau 30% din total; 429 companii), construcţii (15,2 miliarde lei cifra de afaceri în 2012, sau 8,3% în total; 160 companii), comerţ cu amănuntul, agricultură şi cel alimentar.

"În ciuda unui context economic dificil, cele mai mari companii antreprenoriale din România au avut o performanţă bună anul trecut. Motoarele economiei au fost companiile din retail (creştere cu 19,3% a cifrei de afaceri), energie (+13,8%) şi producţia de echipamente IT şi electrice (+13,2%). Acest lucru arată potenţialul ridicat pe care îl are capitalul românesc şi dinamismul companiilor antreprenoriale locale. PwC România a fost şi este alături de antreprenorii români, venind cu soluţii potrivite pentru toate etapele de dezvoltare ale unei afaceri, de la demararea acesteia şi expansiune, până la maturizare, planificarea succesiunii sau un eventual exit", a precizat Ionuţ Simion, partener, lider servicii de consultanţă fiscală pentru antreprenori la PwC România.

Regiunea cu cel mai mare ritm de creştere a cifrei de afaceri în 2012 faţă de 2011 este Transilvania (11,3%), urmată de Muntenia (8,8%) şi Moldova (5%). Regiunea cu cea mai mare rată a profitului brut este Moldova (5,41%), urmată de Transilvania (4,73%) şi Muntenia (4,52%). Cea mai mare cifră de afaceri per salariat se înregistrează în Muntenia (503 mii lei), iar cea mai mare valoare a profitului brut per salariat în Moldova (23,5 mii lei).

"Antreprenorii români analizaţi de noi şi-au crescut numărul de angajaţi cu 6% în 2012 comparativ cu anul precedent. Având în vedere această importantă componentă socială, antreprenorii de succes merită şi mai multă admiraţie şi recunoştinţă, dincolo de aplaudarea performanţei lor economice. Este încă un motiv pentru care continuăm să căutăm şi să promovăm modele de urmat, pentru toţi antreprenorii români cu potenţialul de a deveni campioni în business", a declarat Irina Anghel-Enescu, fondatorul Triple Helix.

Potrivit analizei "Campioni în business", o companie antreprenorială dintre cele analizate în studiu a avut în 2012, în medie, o cifră de afaceri de 117 milioane lei, profit net de 4,6 milioane lei, 258 de salariaţi, o rată a profitului brut de 4,69%, o cifră de afaceri per salariat de 454 mii lei (în creştere cu circa 3% faţă de 2011) şi un profit brut per salariat de 21,3 mii lei (în creştere cu 5,7%).

Despre studiu: Top companii din România cuprinde cele mai mari 3.000 companii în funcţie de cifra de afaceri în 2012 (fără instituţiile financiare). Pentru Top cei mai performanţi antreprenori, din Top 3.000 companii din România, am selectat 1.563 de companii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: sunt deţinute de investitori privaţi; au fost înfiinţate înainte de 1 ianuarie 2011; au avut mai mult de 10 salariaţi în 2012; au înregistrat profit brut în 2012;

Cele 1.563 de companii selectate au fost împărţite în 3 regiuni geografice (Moldova – 8 judeţe, Muntenia – 18 judeţe şi Transilvania – 16 judeţe) şi clasificate în funcţie de cifra de afaceri din 2012 astfel: companii cu cifra de afaceri peste 15 milioane euro (834 de companii, sau 53% din total) şi companii cu cifra de afaceri între 3-15 milioane euro (729 de companii, sau 47% din total).

Lista completă a câştigătorilor ediţiei din 2013 este publicată după fiecare eveniment pe site-ul proiectului: www.campioniinbusiness.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO