Eveniment

Garantii de 220 mil. euro pentru agricultura: Creditele de la banca te pot ruina, daca nu ai capital propriu, spun fermierii

22.03.2010, 23:05 31

Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) va furnizagarantii de 220 de milioane de euro pentru creditele contractate defermierii care vor sa acceseze fonduri europene, aceasta fiind, inopinia autoritatilor, o metoda de fluidizare a accesului la crediteintr-o perioada de criza.

"Beneficiarii de finantare europeana pot accesa mai usorcredite. Stim ca pe timp de criza financiara, fermierii caretrebuie sa vina cu contributia proprie se lovesc de refuzulbancilor. Prin cele doua scheme de garantare fermierii nu maitrebuie sa aduca la banca garantii reale, motiv care i-a determinatpana acum pe foarte multi agricultori sa renunte la contributiafinanciara. 80% din valoarea creditului este acum garantata, inconditiile in care pana acum fermierul trebuia sa garantezecreditul in proportie de 120%", a declarat Mihail Dumitru,ministrul agriculturii.

Aprobarea dureaza luni de zile

Fermierii spun insa ca fara fonduri proprii nici nu se pot gandila o finantare europeana, apelarea exclusiv la credite fiind unadintre miscarile care ii poate ruina.

"Am doua proiecte de modernizare a unor ferme, in valoare totalade 1,5 mil. euro. Nu am demarat proiectele pana nu am fost sigur caam banii pentru prima transa de investitii. Garantarea de catrefond este intr-adevar un pas important, dar lucrurile se miscafoarte greu, pana primesti aprobarile dureaza luni de zile. Eu amdepus o scrisoare de garantare bancara de doua luni si inca nu amprimit nimic. Iti evalueaza toate lucrurile, iti analizeazaproiectul in totalitate, calculeaza valoarea bunurilor imobile,daca mai ai firme, controleaza toate veniturile. Ca formalitate nus-a usurat nimic", este de parere Constantin Bazon, administratoral companiilor Agricola Prod si Atractiv din Vrancea pentru a carormodernizare cu utilaje agricole a depus dosare de accesare abanilor europeni.

Chiar daca unii fermieri reusesc sa scape de comisionul pe caretrebuie sa il plateasca fondului, apeland la finantare proprie,majoritatea se lovesc de cerintele bancilor pentru a putea demaraun proiect.

"Aceasta garantare nu isi are sensul, daca este vorba desprecredite de investitii. Daca vrei sa cumperi un utilaj, de exemplu,va trebui sa garantezi oricum cu utilajul si sa mai vii cu altegarantii in proportie de 20%. Ce rost are acest fond, cand oricum,daca nu ai platit creditul, ti se ia utilajul? Comisionul la Fondulde Garantare este o taxa in plus care poate ajunge pana la 10% dinvaloarea creditului, daca creditul tau este pe cinci ani", afirmaun fermier, beneficiar de garantii ale Fondului de Garantare.

Din suma totala de 220 de milioane de euro, 190 de milioane deeuro vor fi alocati pentru garantarea creditelor pentru investitiiin sectorul agricol, cum ar fi modernizarea de ferme sau procesareaproduselor agricole si forestiere, iar 30 de milioane de europentru garantarea creditelor pentru investitii in sectorulneagricol, respectiv microintreprinderi si turism rural.

Valoarea maxima a garantiei nu va putea depasi suma de 2,5 demilioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO