Eveniment

Garantiile au ajuns sa nu mai conteze, spune Negritoiu, ING

13.12.2009, 23:14 30

Bancile nu se pot baza pe garantiile luate la acordarea unuiimprumut, sistemul juridic fiind prea protectiv fata de debitori siaproape ostil creditorilor, afirma pentru Mediafax Misu Negritoiu,directorul general al ING Bank, in prima interventie publica de ladeclansarea procesului de insolventa a grupului Flamingo, asupracaruia are o creanta de 17,5 mil. euro.

ING a notificat pe 9 decembrie grupul Flamingo in privintademararii executarii silite a garantiilor - marfa din stoc dinmagazine- pe fondul nerespectarii contractului de credit, insa o zimai tarziu retailerul a cerut intrarea in insolventa, pentru a seproteja de creditori.

Grupul Flamingo este al treilea mare jucator pe piata retailuluide electrocasnice, cu afaceri de 200 mil. euro in 2008.

"Multe societati romanesti incearca sa evite pe de o parteexecutarea colateralului, iar pe de cealalta parte rambursarea sauplata creditelor de care nu mai au nevoie sau pe care nu pot sa lemai sustina cu activitatea proprie. In matricea de calcul ariscului pentru o tara conteaza si capacitatea institutionala,legala, de a executa colateralul. Or, la noi sistemul il protejeazape datornic si este aproape ostil creditorului", a spus Negritoiuin interviul acordat Mediafax.

Tot mai multi bancheri se plang de comportamentulintreprinzatorilor, care prefera sa isi protejeze banii proprii,trimitandu-i chiar in strainatate, in loc sa isi sustina propriilefirme, pentru care cer intrarea in insolventa.

"Bancile vor avea probleme din punctul acesta de vedere: nu potnici sa recupereze imprumuturi, nici sa execute garantiile", spuneNegritoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO