Eveniment

Gaz de France: Nu putem scapa de intermediari in relatia cu Gazprom

Gaz de France: Nu putem scapa de intermediari in relatia cu Gazprom

Bernard Arnaud, directorul general al Distrigaz Sud: Nu putem lua gazul direct de la rusi. Vointa Gazprom este de a utiliza acesti intermediari in relatia cu Romania. Speram ca pana in 2012 negocierile cu Gazprom sa fie finalizate la nivel de grup, astfel incat sa putem aduce gaz direct, "fara intermediari", si in Romania.

08.02.2008, 19:09 19

Gaz de France (GDF), grupul de utilitati francez actionar majoritar la Distrigaz Sud, se declara neputincios in privinta renuntarii la intermediarii prin care sunt livrate gazele naturale in Romania de catre concernul rus Gazprom.
"Nu putem lua gazul direct de la rusi. Vointa Gazprom este de a utiliza acesti intermediari in relatia cu Romania", a declarat Bernard Arnaud, directorul general al Distrigaz Sud.
El a adaugat ca pe termen scurt, la nivel de grup, vor incepe negocierile privind achizitia directa de gaz din Rusia, in acest proiect fiind inclusa si compania din Romania.
In prezent Distrigaz Sud are contracte de import semnate cu furnizorul WIEE in care este actionar Gazprom. Contractul a fost incheiat in 2005 si expira in 2012.
"Speram ca pana in 2012 negocierile cu Gazprom sa fie finalizate la nivel de grup, astfel incat sa putem aduce gaz direct, 'fara intermediari', si in Romania", a mai spus Arnaud.
Potrivit acestuia, cand a avut loc privatizarea companiei romanesti, au fost prelungite si contractele de achizitie de gaze din Rusia pentru a le fi asigurate consumatorilor cantitatile necesare.
Companiei franceze i-a fost respinsa candidatura ca al saselea partener in cadrul consortiului Nabucco si a decis sa analizeze alte proiecte, precum cel ruso-italian, South Stream. Din consortiul Nabucco fac parte companiile OMV (Austria), MOL (Turcia), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania).
Gazoductul, care urmeaza sa traverseze Turcia si regiunea balcanica, catre Austria, reprezinta un element central al planurilor UE de reducere a dependentei Europei fata de importurile de gaze din Rusia.
In prezent Romania importa aproximativ 40% din necesarul de consum exclusiv din Rusia, restul fiind asigurat in proportii egale de cei doi producatori locali, Petrom si Romgaz. Consumul anual se ridica la aproximativ 18 miliarde de metri cubi. Importurile se realizeaza pin intermediul furnizorilor Imex Oil, CONEF, WIEE si Wintershall, companii cu actionariat rusesc. Ministrul finantelor Varujan Vosganian a declarat zilele trecute ca Romania trebuie ca pana la expirarea contractelor de import de gaze natural cu Rusia sa-si normalizeze relatia cu aceasta tara, pentru ca exista riscul ca Romania sa plateasca in continuare contracte de import mai scumpe cu 10% comparativ cu alte state din cauza intermediarilor prin care se realizeaza aceste operatiuni.
"Acum pierdem peste 10% prin intermediul acestor contracte pentru simplul fapt ca Romania da semnale foarte contradictorii, la cel mai inalt nivel, fata de Rusia", a spus Vosganian. Intrebat cine impiedica existenta unor relatii politice favorabile cu Rusia, Vosganian a raspuns: "Presedintele".
Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Romania importa gazele naturale la un pret de 370 de dolari pe mia de metri cubi, iar jucatorii din domeniu spun ca pana la jumatatea anului pretul acestora ar putea depasi 400 de dolari pe mia de metri cubi ca urmare a evolutiei barilului de petrol de pe pietele internationale. "Se poate discuta eliminarea acestor intermediari doar daca exista un context politic favorabil", a mai spus Vosganian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO