Eveniment

Gazele s-au scumpit cu 1% pentru populaţie şi cu 2% pentru industrie

Gazele s-au scumpit cu 1% pentru populaţie şi cu 2%...

Autor: Radu Bostan

30.09.2013, 21:01 223

Gazele naturale destinate populaţiei vor fi mai scumpe cu circa 1% în octombrie, ziua de astăzi marcând o nouă etapă în procesul de liberalizare a pieţei gazelor naturale agreat cu FMI şi Comisia Europeană. În cazul industriei, preţul gazelor va creşte cu circa 2% faţă de luna precedentă.

Deşi calendarul de liberalizare prevede o majorare de 2% a preţului final pentru consumatorii casnici, creşterea va fi de circa 1%, datorită influenţei în preţ a producţiei interne şi a cantităţilor extrase din depozitele subterane.

„Estimăm o creştere medie undeva la 1-1,2%“, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Majorarea preţurilor vine în primul rând din creşterea preţului gazelor din producţia internă destinate consumatorilor casnici şi centralelor de termoficare (CET). Preţul va creşte la 49,8 lei pe MWh, de la 48,5 lei pe MWh în septembrie, conform calendarului de liberalizare, al cărei scop este alinierea preţurilor interne la cele externe. Principalii producători interni de gaze naturale sunt Romgaz şi OMV Petrom, cele două firme acoperind aproximativ 95% din producţie.

Dincolo de producţia internă mai scumpă, preţul gazelor este afectat şi de costul gazelor de import, deoarece consumatorii sunt alimentaţi dintr-un coş care conţine ambele surse, în ponderi stabilite lunar de către ANRE.

„Noi am luat în calcul un preţ de 420 de dolari pe mia de metri cubi (circa 131 lei pe MWh – n. red.), care preconizăm să se aplice în trimestrul patru“, a mai spus Havrileţ.

Cota gazului de import în coşul destinat gospodăriilor se va mări în octombrie la 5%, de la 4,2% luna trecută.

Pentru consumatorii industriali, preţul gazelor naturale a crescut astăzi cu circa 2%. Gazele produse în ţară vor costa industria 68,3 lei pe MWh începând din această lună, de la 63,4 lei pe MWh în septembrie. „În luna octombrie procentul de import este de 16% şi am estimat că în noiembrie va fi de 25%, iar în decembrie de 29-30%“, a arătat preşedintele ANRE.

Cererea de gaze naturale va fi în octombrie de 1,9 milioane de MWh în cazul consumatorilor casnici şi CET-urilor, în scădere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit estimărilor ANRE şi Transgaz. În cazul segmentului non-casnic, consumul ar urma să scadă cu 26% faţă de anul precedent, la 5,3 milioane de MWh.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO