Eveniment

Gazprom a venit la Bucuresti sa discute cu Transgaz si Romgaz despre South Stream

29.10.2008, 20:24 40

Gigantul rus Gazprom a discutat in cadrul unei intalniri la Bucuresti impreuna cu reprezentantii Romgaz si Transgaz posibilitatea includerii Romaniei pe traseul gazoductului South Stream, proiect realizat la initiativa companiei ruse, precum si perspectivele stabilirii unei colaborari in domeniul inmagazinarii subterane a gazelor.

Aceasta este prima vizita a unei delegatii Gazprom in Romania dupa mai multi ani de absenta, evenimentul avand loc in contextul in care pe 17 octombrie anul aceasta a mai avut loc o intalnire intre reprezentantii celor trei companii la Moscova. South Stream ar fi al doilea proiect de interconectare din care Romania ar putea face parte, primul pentru care deja exista un acord semnat fiind Nabucco. Gazprom reprezinta singura sursa externa de alimentare cu gaze a pietei locale, ponderea importurilor fiind de peste 30%.
"Am analizat perspectivele in domeniul inmagazinarii subterane a gazelor in Romania si posibilitatile de dezvoltare ale acestei activitati, precum si alternative de dezvoltare a capacitatilor de tranzit existente si constituirea unor noi capacitati de tranzit in Romania luand in considerare aspectele privind sistemul de conducte South Stream pe care Gazprom il are in analiza", a declarat Ioan Rusu, directorul general al Transgaz, aceasta fiind una dintre putinele declaratii pe care cei prezenti la intalnire au fost de acord sa le faca. Delegatia celor de la Gazprom a fost condusa de Vlada Rusakova, directorul de dezvoltare strategica al Gazprom, Trangaz a fost reprezentat de catre Ioan Rusu, in timp ce delegatia Romgaz a fost reprezentanta de directorul general adjunct al companiei, Lucian Stancu.
"Am discutat posibilitatile legate de South Stream urmand ca in luna decembrie sa mai aiba loc o astfel de intalnire. Inca nu am stabilit daca aceasta va fi la Bucuresti sau la Moscova", a mai precizat Rusu. Reprezentantii Gazprom si cei ai Romgaz au refuzat sa faca vreun comentariu.
South Stream este un proiect evaluat la zece miliarde de euro, condus de grupul rus Gazprom si cel italian ENI, care are ca obiectiv constructia unui gazoduct prin care vor fi livrate gaze rusesti catre Europa. Gazprom a incheiat deja acorduri cu Bulgaria, Serbia, Grecia si Ungaria pentru realizarea proiectului South Stream, iar Slovenia si Austria ar putea sa participe de asemenea. Presa rusa a scris saptamana trecuta, ca Gazprom ia in considerare includerea Romaniei in proiectul South Stream, pentru a inlocui Bulgaria, stat care creeaza dificultati si intarzie astfel constructia gazoductului.
Oficialii transportatorului roman de gaze Transgaz au infirmat ulterior informatiile, si au precizat ca nu au discutat cu Gazprom despre o eventuala includere a Romaniei in South Stream.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO