Eveniment

GEA: Industria isi va continua cresterea, dar va fi obstructionata de fiscalitate

GEA: Industria isi va continua cresterea, dar va fi obstructionata de fiscalitate

Click pentru imaginea marita

08.08.2006, 19:52 11

Productia industriala va creste si in trimestrul al treilea, iar fiscalitatea va fi una din cele mai importante piedici pentru industrie, arata un studiu al Grupului de Economie Aplicata (GEA).
Productia industriala va creste, stocurile se vor reduce, iar volumul comenzilor se va majora, iata concluziile celui mai recent studiu trimestrial GEA, efectuat sub forma unui sondaj de opinie printre managerii din industrie. Dintre cele 120 de companii care au raspuns in cadrul studiului GEA, circa 20% spun ca modificarile legislatiei fiscale le vor obstructiona activitatea in urmatoarea perioada.
La polul opus, 11% dintre firme spun ca modificarile aduse Codului fiscal le vor stimula activitatea, in timp ce doua treimi dintre companii se declara neutre fata de modificarile fiscale.
"Majoritatea firmelor sunt neutre fata de amendarea Codului fiscal pentru ca acesta influenteaza doar situatia lor inaintea impozitarii profitului, dar nu si existenta acestuia", spune Liviu Voinea, director de cercetare la GEA si unul dintre autorii studiului.
In opinia sa, noile modificari fiscale nu influenteaza in niciun fel managementul operational al afacerilor companiilor respective si nici nu stimuleaza angajarile de personal. Desi de la anul contributiile sociale vor fi reduse cu inca doua puncte procentuale, aceasta reducere a fiscalitatii muncii este considerata prea mica si de manageri, si de Voinea.
De asemenea, peste jumatate din companiile intervievate au platit mai multe taxe si impozite la stat in ultimele trei luni decat in aceeasi perioada a anului trecut.
"Aceste rezultate confirma cresterea incasarilor bugetare, pe seama extinderii fiscalitatii si majorarii consumului", spune Voinea.
El a precizat ca intrebarea pusa firmelor a avut in vedere mai mult impozitul pe profit si fiscalitatea pe munca, iar cresterea platilor de taxe si impozite inseamna ca firmele au avut profituri in crestere in aceasta perioada.
Analistul GEA a declarat ca sentimentul de ansamblu al industriei este unul pozitiv pentru perioada urmatoare, ceea ce ar putea insemna ca restructurarea fortata de anul trecut incepe sa dea rezultate.
In 2005, companiile din industrie au avut de suferit de pe urma scumpirii utilitatilor (mai ales gaze si energie), combustibililor, a instabilitatii legislatiei fiscale si a inundatiilor.
Cei mai multi dintre managerii din industrie au raspuns la aceste piedici in calea productiei prin reduceri de personal. "Din moment ce scumpirea utilitatilor le-a adus companiilor industriale cresteri ale costurilor fixe, ei au incercat sa compenseze prin disponibilizari", explica Voinea.
Tendinta concedierilor a continuat si anul acesta, iar perioada urmatoare nu da indicii de oprire a disponibilizarilor din industrie. Astfel, managerii care spun ca vor continua sa dea afara oameni sunt cu 14% mai numerosi decat cei care declara ca vor face angajari suplimentare.
"Reducerea personalului ca forma de restructurare nu este surprinzatoare", spune Voinea. El este de parere ca introducerea de noi tehnologii care economisesc munca va mai intarzia in industria autohtona, iar pana atunci managerii vor continua concedierile ca raspuns la cresterea cheltuielilor fixe.
In alta ordine de idei, numai o firma din patru spune ca a aplicat la obtinerea de fonduri structurale europene (Phare, ISPA, Sapard), dar ca cele care au aplicat au avut succes in proportie de 87%.
Dintre cele 120 de firme care au raspuns in cadrul sondajului GEA, majoritatea (57,5%) au peste 250 de angajati, iar 81,5% sunt firme private.
In afara buletinului trimestrial GEA, cercetari asemanatoare sunt publicate de Institutul National de Statistica (lunar, sondajul cuprinde circa 7.000 de firme din industrie, constructii, comert si alte servicii) si de Comisia Nationala de Prognoza (trimestrial, circa 650 de firme din industrie).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO