Eveniment

George Copos anunta investitii de "sute de milioane de euro" anul acesta

28.07.2005, 19:54 14

Incurajat de succesul inregistrat cu anuntarea investitiei Renault de la Pitesti in valoare de 215 milioane de euro, vicepremierul George Copos se grabeste sa anunte noi intrari pe piata romaneasca.

"Mai sunt 3-4 mari investitori straini care vor face investitii de sute de milioane de euro in Romania pana la sfarsitul acestui an", a declarat Copos.

El a refuzat sa dea detalii legate de tara de provenienta a companiilor respective sau de domeniul in care acestea activeaza.

"Nu pot sa spun mai multe pentru ca nu vreau sa stric lucrurile. Asa cum am lucrat cinci luni de zile pentru Renault si nimeni n-a stiut, asa lucrez si acum", a mai spus vicepremierul.

Grupul Renault a anuntat recent ca va construi la Pitesti o fabrica de cutii de viteze cu o productie de 2.000 de unitati pe zi in anul 2008. Constructorul francez a estimat ca fabrica de la Pitesti va avea in 2008, primul an de functionare, vanzari de 128 de milioane de euro.

Ca urmare a birocratiei si a lipsei de facilitati pentru investitori, Romania a pierdut, in acest an, doua mari proiecte de investitii.

Astfel, compania franceza Montupet a renuntat la investitia de 120 de milioane de euro pe care intentiona sa o faca intr-o fabrica de componente auto care ar fi urmat sa fie amplasata la Cluj. Principalul motiv - autoritatile locale au cerut companiei franceze sa plateasca terenul pe care urma sa fie amplasata fabrica de componente auto, in timp ce autoritatile din Bulgaria au oferit suprafata gratis.

Un alt proiect ratat a fost investitia ElcoBrandts, estimata la 23 de milioane de euro, pentru constructia unei capacitati de productie de masini de spalat langa Bucuresti.

ElcoBrandts a selectat Polonia, motivul principal fiind facilitatile acordate la achizitia terenurilor. In aceste conditii, presedintele Agentiei pentru Investitii Straine, Ana-Maria Cristina, a anuntat ca va propune modificarea legii privind investitiile directe, pentru a crea cadrul legal privind acordarea de facilitati investitorilor, masura care are ca scop evitarea pierderii unor proiecte, precum cele ale Montupet si ElcoBrandts.

Romania a atras in primele patru luni ale anului investitii straine directe de 485 de milioane de euro, in scadere cu circa 30% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

Cu toate acestea, autoritatile estimeaza ca nivelul investitiilor se va incadra in nivelul de 3,2-3,8 miliarde de euro estimat la inceputul anului.

miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO