Eveniment

Gherghina: Deficitul bugetar pe 2010, calculat pe metodologia europeană ESA 95, ar putea ajunge la 6,8%-6,9% din PIB

Gherghina susţine o declaraţie de presă pe tema Eurostat, la 18.15, la Ministerul de Finanţe

Autor: Claudia Medrega

26.04.2011, 19:00 390

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina adeclarat astăzi că deficitul bugetar pe 2010, calculat pemetodologia europeană ESA 95, ar putea ajunge la 6,8%-6,9% din PIB,după includerea situaţiilor financiare ale celor două companii destat CFR Infrastructură şi Termoelectrica, faţă de nivelul raportatoficial, anterior, de 6,4% din PIB.

Potrivit unor surse de pe piaţă, cele două companii de statnu-şi închiseseră bilanţurile pe 2010 până la data la careMinisterul Finanţelor a transmis cifrele la EUROSTAT, şi cum aupierderi mari includerea lor duce la un deficit bugetar maimare.

FMI şi Comisia Europeană au cerut Ministerului Finanţelor ca dinacest an să treacă în sfârşit la aplicarea metodologiei comunitareprivind statisticile bugetului general consolidat. Această trecereimplică şi includerea situaţiilor financiare ale mai multorcompanii de stat. Cum acestea înregistrează pierderi mari, vorrezulta niveluri mai mari ale deficitului bugetar al României,devenind şi mai dificilă încadrarea în ţintele despre se discutaanterior.

Din cauză că metodologia "cash" folosită până în prezent nu luaîn calcul şi arieratele statului (inclusiv pe cele companiilor destat), datele privind nivelul deficitului bugetar nu erau tocmaiconcludente şi nici comparabile la nivel european.

Astfel, pe modelul ESA 95, deficitul bugetar a fost estimat deEUROSTAT la 8,6% din PIB în 2009, net mai mare faţă de raportarea"cash" a autorităţiilor române, de 7,2% din PIB. În 2008, deficitulbugetar a fost de 5,7% din PIB pe modelul ESA 95 faţă de 4,9% dinPIB pe cash.

Analiştii au avertizat de mai multe ori că Ministerul Finanţelorîndeplineşte ţintele de deficit bugetar angajate cu FMI pe seamaacumulării de arierate către sectorul privat. Evident, şi FMIcunoştea această realitate, însă în contextul abordărilor"îngăduitoare" de pe parcursul ultimului acord, nu a discutat înmod public această problemă, mulţumindu-se să insiste pe chestiuneaeliminării arieratelor - problemă rămasă nerezolvată până lafinalul acordului de doi ani.

De-abia acum Finanţele ar trebui să aibă finalizată o situaţiecompletă a facturilor neachitate de către stat şi companiile salela sfârşitul lui 2010 şi să adopte un plan de eliminare adatoriilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO