Eveniment

Goldman Sachs: Romania, nr. 2 intre tarile emergente ca vulnerabilitate la criza financiara

Goldman Sachs: Romania, nr. 2 intre tarile emergente ca vulnerabilitate la criza financiara
16.10.2008, 20:28 232

Dintre toate statele emergente, Romania este pe locul doi, dupa Ungaria, la vulnerabilitatea fata de criza globala. Nota acordata de Goldman Sachs (GS) este de 7,6. Un scor de 10 reprezinta nivelul maxim de expunere pe care o tara il poate avea in fata socurilor externe. Banca precizeaza ca scorul a fost calculat doar pentru comparatia cu alte tari, nefiind relevant pentru a masura riscul fiecarei tari in parte.

"Turbulentele de pe pietele financiare globale au pus recent presiune pe activele din tarile emergente. Fortele de franare ale economiei globale, aversiunea la risc si lichidarea pozitiilor au fost in centrul atentiei in ultimele luni, confirmand presupunerile investitorilor cu privire la vulnerabilitatea pietelor emergente". Asa incepe raportul de cercetare al bancii americane care, ca urmare a crizei financiare si-a schimbat statutul, devenind banca comerciala.
GS, fosta mare banca de investitii si una din emblemele Wall Street, a fost salvata recent de miliardarul Warren Buffet in conditiile in care era in cautare disperata de finantare. Goldman este considerata insa acum un supravietuitor al Wall Street-ului.
Cresterea riscurilor ramane pronuntata in tarile dezvoltate (G10), precum Statele Unite, Japonia sau Noua Zeelanda, in timp ce tarile emergente par a fi ferite de socuri macroeconomice. "Nu este o criza a tarilor emergente, este o volatilitate financiara importata din socurile economiilor dezvoltate", spun analistii Goldman Sachs.
Cu toate ca "fundamentele economiilor emergente s-au imbunatatit substantial in ultimii ani", deprecierea monedelor nationale din tari precum Romania, Ungaria, Cehia sau Polonia ramane ca un "reminder" ca turbulentele financiare pot afecta activele locale in multe moduri, nu neaparat prin incetinirea cresterii economice a tarii.
Fiecare tara emergenta a fost plasata de analistii Goldman Sachs pe o scara de la 0 la 10 in functie de patru criterii: dependenta de fluxurile de investitii, rezistenta la intreruperea finantarii externe, fragilitatea sistemului financiar si cresterea ritmului de creditare.
Deficitele mari de cont curent si rezistenta la o eventuala stopare a influxurilor de capital este criteriul la care Romania a primit cea mai aspra nota, 9,3, fata de Cehia - 5,3 sau China - 1,3. "Deficitele mari de cont curent nu sunt finantate integral prin investitiile straine atrase. Mai mult, incetinirea economiei globale conduce la reducerea investitiilor in diferite tari".
Cel de-al doilea criteriu analizat de Goldman Sachs, si unde Romania sta din nou cel mai prost dintre tarile analizate, este impactul la intreruperea finantarii externe, pe fondul contractiei ofertei globale de credit. In acest sens, analistii au luat in considerare mai multi indicatori: creditele pe termen scurt ca pondere in PIB, creditele pe termen scurt ca pondere in rezerve, active straine raportate la total pasive la nivel de sistem bancar si datoria publica externa ca pondere in PIB. "Tarile cele mai indatorate vor fi cele mai vulnerabile la socurile externe", spun analistii americani.
Cel de-al treilea criteriu este fragilitatea sistemului financiar, fiind criteriul care ia in considerare soliditatea sistemului bancar, masurat prin indicatorii: capitaluri pe active la nivel de sistem bancar, lichiditatile institutiilor de credit, ponderea creditelor neperformante in total credite acordate si activele ponderate cu gradul de risc.
Romania este din acest punct de vedere in a doua jumatate a clasamentului, fiind pe locul 12 din 18 tari emergente. Cel de-al patrulea criteriu este cresterea creditarii atat a sectorului privat, cat si a populatiei, in ultimul an. La acest capitol, Romania a primit nota 8,8, pe locul doi dupa Ucraina care a primit 10, nivelul maxim de risc.
Cresterea creditului neguvernamental in Romania a crescut, ca pondere in PIB, cu 20%, crestere considerata si de analistii straini "nesanatoasa".
In pofida acestei cresteri, nivelul de dezvoltare al sistemului bancar romanesc este departe de cel al altor tari dezvoltate. Analistii numesc tarile emergente drept "unbanked economies", adica "economii nebancare".

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO