Eveniment

Gripa AH1N1: companiile si-ar vaccina pana la jumatate din angajatI: Nimeni nu stie cand va ajunge vaccinul in farmacii

Gripa AH1N1: companiile si-ar vaccina pana la jumatate din angajatI: Nimeni nu stie cand va ajunge vaccinul in farmacii

Pe teritoriul Romaniei au fost depistate 907 cazuri de imbolnavire, 352 fiind sub tratament

09.11.2009, 23:18 27

Companiile sunt interesate de achizitia de vaccinuri impotrivagripei AH1N1 pentru angajati, insa producatorii nu stiu cand va fidisponibil in farmacii, in prezent prioritare fiind onorareacomenzilor guvernamentale.

"Au fost atat companii, cat si persoane fizice care ne-aucontactat referitor la vaccinul pandemic, insa vaccinul GSK nu vafi disponibil in farmacii. Politica noastra este de a onora, inprimul rand, contractele cu guvernele", a spus Ciprian Marcu,director public health & corporate Affairs al GSK Romania.

Si reprezentantii Novartis Romania, companie care produce unvaccin impotriva AH1N1, au spus ca nu pot estima data la carevaccinurile vor fi gasite in farmacii. O parte dintremultinationale si-au facut stocuri de medicamente antivirale(precum Tamiflu) cu care acopera tratamentul a pana la 50% dinangajati inainte ca Ministerul sa interzica vanzarea in farmacii.Firmele care sunt in aceasta situatie nu au dorit ca numele sa lefie precizat.

Primele cazuri de imbolnaviri in companiilemari

Pe de alta parte, majoritatea companiilor de talie mare dinRomania achizitioneaza mii de doze de vaccin sezonier pentruangajati, si ar vrea sa faca acelasi lucru si in cazul AH1N1.

"Cand va fi disponibil vaccinul pentru gripa noua, dorim sa ilachizitionam ca sa il punem la dispozitia celor care doresc sa sevaccineze. De obicei, multi angajati aleg sa nu se vaccinezeimpotriva gripei obisnuite. Ceva mai putin de jumatate din totalulde angajati

s-au vaccinat anul trecut", au spus reprezentantii Romtelecom,care are circa 10.000 de angajati. In cazul Romtelecom, au fostconfirmate doua cazuri de imbolnavire cu AH1N1, unul dintreangajati contactand boala in afara tarii.

Producatorul de ciment Carpatcement deruleaza in prezentvaccinarea impotriva gripei sezoniere a angajatilor si se"documenteaza asupra disponibilitatii vaccinului impotrivavirusului AH1N1". In cadrul unor multinationale precum Unileverexista o echipa care monitorizeaza evolutia gripei si care adevenit activa in mai 2009.

Ieri a avut loc sedinta saptamanala a Comitetului Central deCoordonare pentru prevenirea si controlul gripei noi, carerecomanda "limitarea activitatilor scolare si extrascolare, careimplica deplasarea in afara unitatilor de invatamant, dar silimitarea calatoriilor atat in tara, cat si in strainatate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO