Eveniment

Guvernul a modificat Codul fiscal

23.08.2004, 00:00 9



Codul fiscal intrat in vigoare la 1 ianuarie 2004 a fost modificat si completat printr-o ordonanta de urgenta adoptata in ultima sedinta de guvern, prin exceptie de la regula pe care actul normativ initial incerca sa o instaureze: amendare a textului numai prin lege, promovata cu sase luni inainte de intrarea in vigoare.



Noile prevederi intra in vigoare de la 1 ianuarie 2005. Intre timp, ordonanta va urma traseul dezbaterii parlamentare, iar Ministerul Finantelor va trebui sa emita norme metodologice actualizate, colectand si sistematizand toate reglementarile in vigoare.





Reduceri si majorari de impozite



Anul viitor, impozitul pe profitul firmelor va fi redus de la 25% la 19%, in conditiile mentinerii impozitului pe dividende la 10%.



Conform proiectului initial, impozitul pe dividende ar fi urmat sa urce cu 5% pentru companii, pana la 15%. In cele din urma, Fiscul a hotarat sa se limiteze la dublarea impozitului pe veniturile din dividende obtinute de contribuabilii persoane fizice, de la 5% la 10%.



O alta modificare care opera incepand cu anul fiscal urmator se refera la reducerea de la cinci la trei a transelor aferente schemei de impozitare a veniturilor si la cotelor de impunere.



Astfel, cota minima de impozit pe venit va fi redusa de la 18% la 14%, iar cea maxima de la 40% la 38%, in timp ce cota medie va fi la nivelul de 26%.





Deductibilitati de cheltuieli



Nivelul de deducere a provizioanelor consituite pentru creante neincasate la scadenta va creste, incepand de la 1 ianuarie 2005, de la 20% la 25%, urmand ca la 1 ianuarie 2006 aceasta limita sa fie extinsa la 30%.



La capitolul cheltuieli in scopul realizarii de venituri, deci deductibile la calculul impozitului pe profit, sunt introduse explicit contributiile la fondul pentru asigurarea de accidente de munca si boli profesionale, potrivit legii, precum si cheltuielile cu primele de asigurare pentru asigurarea de riscuri profesionale.



De asemenea, Codul nu va mai conditiona deductibiltatea cheltuielilor de marketing, promovarea pe piete, participarea la targuri si expozitii, editarea de materiale informative proprii, de obtinerea de profit.



In ceea ce priveste cheltuielile de dezvoltare, deducerea acestora din venitul impozabil este restransa la cele care nu indeplinesc conditiile pentru a fi recunoscute ca imobilizari necorporale din punct de vedere contabil.



Fata de forma Codului fiscal in vigoare in anul 2004, ordonanta limiteaza explicit la echivalentul in lei a cate 200 de euro pe an a cheltuielilor efectuate de companie in numele unui angajat la schemele de pensii ocupationale, respectiv a cheltuielilor cu primele de asigurare privata de sanatate.



In forma de la 1 ianuarie 2004, limitarea era lasata la latitudinea legiilor specifice.



Actul normativ include in categoria veniturilor neimpozabile primele de stat acordate de la buget persoanelor fizice pentru toate depunerile anuale efectuate in baza unui contract de economisire-creditare, incheiat cu o casa de economii pentru domeniul locativ, in cuantumul legal de 30% din valoarea achizitiei.





Ajutor pentru IMM platitoare de impozit pe profit



Intreprinderile mici si mijlocii care inregistreaza profit si isi achita impozitul aferent vor beneficia de sprijin financiar de la bugetul de stat pentru programele de retehnologizare si de dezvoltare a activitatii, a declarat ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu.



El sustine ca aceasta masura va compensa avantajele de care IMM-urile ar fi beneficiat in urma intentiei initiale de eliminare a impozitului pe profitul reinvestit.



"Am avut aici in vedere cerintele Uniunii Europene si ale FMI, respectiv de a folosi ca facilitate pentru societatile comerciale amortizarea accelerata. Am plecat de la un principiu al fiscalitatii care trebuie respectat, cel al nediscriminarii. Toata lumea va plati impozit pe profit, iar facilitatea care putea fi acordata prin eliminarea impozitului pe profitul reinvestit se va transforma intr-o alocatie bugetara echivalenta ca suma", a spus Tanasescu.



Sumele bugetare respective vor fi acordate dintr-un fond care va fi prevazut in bugetul de stat pe anul 2005 si care va fi administrat de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii prin intermediul unui program special.





Accize actualizate de la 1 ianuarie 2005



Guvernul a aprobat reducerea accizelor la unele categorii de bere si vinuri, precum si la toate sortimentele de cafea.



Astfel, acciza pentru berea produsa de micii producatori a fost redusa de la 0,5 euro/hectolitru la 0,38 euro/hectolitru.



Pentru vinurile spumante si bauturile fermentate spumoase, acciza a fost diminuata de la 42 euro/hectolitru la 30 euro/hectolitru. Vinurile linistite nu sunt accizate.



Totodata, a fost operata o reducere cu 20% a accizelor la toate sortimentele de cafea.



Executivul a mai decis sa introduca o acciza minima de 11 euro/la o mie de tigarete pentru tigarile de calitatea cea mai slaba.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO