Eveniment

Guvernul a modificat din nou normele de aplicare a Codului fiscal

02.03.2007, 19:47 18

Executivul a modificat in sedinta de miercuri normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, domeniile afectate fiind in principal impozitul pe profit, TVA si accizele.
Modificarile nu se refera direct la Codul fiscal, ci la normele de aplicare ale acestuia, adica la legislatia fiscala secundara, acolo unde consultantii se asteapta la mai multe schimbari in cursul acestui an.
"2007 va fi un an de consolidare a legislatiei fiscale, cu multe modificari in legislatia secundara, adica norme, ordine si alte acte asemanatoare. Nu vor fi modificari semnificative, dar vor exista o multime de acte venind in suplimentarea Codului fiscal, mai ales in domeniul taxei pe valoarea adaugata", comenteaza Alexander Milcev, tax partner la compania de consultanta si audit Ernst & Young.
In domeniul impozitului pe profit, noile norme arata ca sunt deductibile de la plata impozitului pe profit cheltuielile cu dobanzile, in limita in care rata dobanzii pentru imprumuturile in valuta este de maxim 7% pe an.
Rata dobanzii la creditele in valuta care permite deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile este actualizata periodic prin hotarare de Guvern. Pentru creditele in lei, cheltuielile cu dobanzile sunt deductibile in masura in care rata dobanzii nu depaseste rata de referinta a dobanzii Bancii Nationale.
Cat priveste taxa pe valoarea adaugata, Guvernul spune ca modificarile de norme vor clarifica taxarea in cazul operatiunilor triunghiulare (de comert intracomunitar intre operatori din trei state membre diferite). De asemenea, s-au modificat unele prevederi referitoare la intocmirea facturilor care contin un numar mare de produse sau servicii si a facturilor achitate pe baza de bonuri fiscale.
In acelasi timp, Guvernul a eliminat prin noile reglementari obligatia de a aplica regimul normal de TVA pentru pachetele turistice care sunt vandute intre agentiile de turism.
Cele mai multe modificari au fost aduse insa legislatiei accizelor. Astfel, importatorii de produse energetice nu mai trebuie autorizati de catre Ministerul Economiei, aceasta procedura contravenind politicii comerciale comune a Uniunii Europene.
In acelasi timp, in noile norme se precizeaza expres valoarea accizelor de baza de calcul pentru stabilirea garantiilor, in cazul produselor accizabile pentru care se datoreaza alte contributii si taxe care nu se constituie ca venituri la bugetul de stat.
Modificarile recente ale legislatiei fiscale se inscriu intr-un lung sir de schimbari in domeniu, care au survenit dupa aparitia Codului fiscal in 2003. La sfarsitul anului trecut, Ministerul de Finante promisese, prin intermediul secretarului de stat Catalin Doica, o republicare integrala a Codului fiscal, odata cu publicarea noilor norme de aplicare ale acestuia.
Desi termenul promis de Finante pentru republicarea Codului fiscal era noiembrie 2006, aceasta republicare nu a fost realizata nici pana astazi. In schimb, ministrul finantelor Sebastian Vladescu a reiterat recent intentia de republicare a Codului, cu termen in luna martie a acestui an.
Intre timp, pe piata au aparut mai multe republicari ale Codului fiscal, una dintre ele fiind cea data de Regia Autonoma Monitorul Oficial, institutie aflata in subordinea Consiliului Legislativ si a Camerei Deputatilor.

Ce modifica ultimele norme

cheltuielile cu dobanzile la creditele in valuta sunt deductibile de la plata impozitului pe profit in limita unor dobanzi de maxim 7%
clarificarea taxarii in cazul operatiunilor triunghiulare
se modifica procedurile de intocmire a facturilor care contin un numar mare de produse sau servicii si a facturilor achitate pe baza de bonuri fiscale
importatorii de produse energetice nu mai trebuie autorizati de catre MEC
autoritatea fiscala este obligata sa sigileze containerele in care sunt deplasate in regim suspensiv produsele accizabile cu destinatia statelor membre
sunt precizate expres accizele de baza de calcul pentru stabilirea garantiilor in unele situatii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO