Eveniment

Guvernul a trimis scrisoarea pentru pensii presedintelui, dar tot nu a detaliat finantarea

Guvernul a trimis scrisoarea pentru pensii presedintelui, dar tot nu a detaliat finantarea

Click pentru imaginea marita

18.07.2007, 18:57 18

Guvernul sustine ca majorarea pensiilor cu 43% anul viitor nu va necesita o majorare a fiscalitatii si va permite si o reducere de contributii sociale (CAS), dar fara sa detalieze sursele de finantare a masurii.
Mai mult, Guvernul spune ca va putea opera si o reducere a contributiilor sociale, asa cum a promis in cursul acestui an, dupa cum reiese din scrisoarea trimisa presedintelui.
Publicata ieri de Guvern, scrisoarea nu contine insa estimari viitoare, ci mai mult evolutii din perioada 2004 - 2007 care, daca ar fi repetate, ar asigura sustenabilitatea majorarii pensiilor.
Singura fraza (din intreg documentul de trei pagini) care se refera la viitor este "efectele dezvoltarii economice, a castigurilor salariale si a numarului de salariati vor permite, in anul 2008, o crestere a pensiilor cu 43%, fata de nivelul actual si, in consecinta, cresterea punctului de pensie de la 396 de lei la 568 de lei, respectiv 37,5% din salariul mediu brut".
Radu Craciun, analist-sef la banca ABN Amro Romania, spune ca discutia privind majorarea pensiilor se poarta in prezent strict la nivel politic, nu tehnic si ca pana la aparitia proiectului legii bugetului pe 2008 nu va exista o clarificare a situatiei. "Se discuta prea putin pe cifre si prea mult politic. Pana nu va aparea un proiect de buget pe 2008, orice discutie suplimentara nu va aduce clarificari", afirma Craciun.
Scrisoarea, redactata de ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian si de ministrul muncii Paul Pacuraru, a fost solicitata saptamana trecuta de presedinte, ca explicatie pentru sursele de finantare a masurii de majorare a pensiilor cu 43%, votata de Parlament. Presedintele ceruse atunci o fundamentare a surselor de finantare si dovezi pentru sustenabilitatea masurii pe mai multi ani, inclusiv proiectii generale privind bugetul asigurarilor sociale de stat pana in 2013.
Paul Pacuraru a declarat, citat de agentia Mediafax, ca raspunsul adresat presedintelui nu a fost unul tehnic, ci pur politic, si ca "este rezultatul unei analize si a unei decizii politice".
Legea de majorare a pensiilor de stat asteapta promulgarea presedintelui de cateva saptamani, de cand a fost votata in unanimitate de Camera Deputatilor, camera decizionala in acest domeniu. In scrisoare, cei doi ministri afirma ca "asumarea unei decizii politice precum este cea privind majorarea pensiilor este un atribut institutional al Guvernului", desi Guvernul s-a opus initial proiectului de lege, votat in final de deputati. Guvernul afirma in scrisoare ca sursele cresterii pensiilor "vor fi incluse si in constructia bugetara a anului 2008".
Pana la majorarea pensiilor cu 43% in 2008, Guvernul arata in document ca pensiile de stat vor fi in septembrie anul acesta cu 45% mai mari decat in decembrie 2004, la preluarea mandatului.
In perioada 2009-2013, economia va creste cu o medie de 6% pe an, iar numarul salariatilor va creste cu 400.000, "ceea ce garanteaza majorarilor de pensii din anul 2008 un caracter sustenabil", arata Guvernul in scrisoare.
In scrisoare, Guvernul spune ca majorarea pensiilor nu incurca planul de reducerea a CAS sau calendarul introducerii pensiilor private obligatorii (pilonul II). In ultimele luni, Guvernul a anuntat in mod repetat ca va reduce contributiile sociale in 2008 (inclusiv in zona de pensii) cu pana la sase puncte procentuale. De asemenea, anul viitor bugetul asigurarilor sociale de stat va trebui sa suporte si un deficit cauzat de reforma pensiilor private obligatorii.
Ca raspuns la primirea scrisorii, Presedintia a precizat ca documentul este "in analiza", fara a estima momentul in care presedintele ar putea lua o decizie privind promulgarea sau retrimiterea in Parlament a legii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO