Eveniment

Guvernul foloseste pentru prima data cuvantul recesiune. Berceanu ii cere lui Vladescu sa aduca mai multi bani la buget nu sa ceara numai taieri de costuri. Cum comentati?

Guvernul foloseste pentru prima data cuvantul recesiune
03.05.2010, 23:08 34

Scenariul "fatidic" al revizuirilor negative in lant aleprognozelor economice din 2009 se repeta in 2010: in numai catevasaptamani Ministerul Finantelor si FMI au trecut de la o estimarede crestere a PIB cu 1,3% la una de 0,8%, pentru ca ieri sa intrein discutie perspectiva unui al doilea an consecutiv de cadere aeconomiei. Recesiunea anticipata a scos la iveala neintelegeriledin cadrul Guvernului. Ministrul transporturilor Radu Berceanu,care vorbeste de multe ori si ca un reprezentant al puterniculuigrup format cu ministrul internelor Vasile Blaga si ministruleconomiei Adriean Videanu, a spus ieri ca Finantele trebuie sa maisi aduca bani la buget, nu numai sa vorbeasca de taieri. Cele treiministere nu au anuntat pana acum reduceri semnificative decheltuieli si restructurari conforme cu scaderea veniturilor de labuget.

"Cresterea economica negativa (scaderea PIB - n. red.) este unuldintre rezultatele analizei", a declarat ministrul finantelorSebastian Vladescu la incheierea unei noi runde de discutii avuteieri la Finante cu reprezentantii FMI, ai Comisiei Europene si aiBancii Mondiale, refuzand sa dea vreo cifra.

Inca de luna trecuta Vladescu isi exprima rezervele in legaturacu sansele de revenire a economiei in acest an, aratandu-sedezamagit de primul trimestru. Ca atare, el s-a declarat prudent inlegatura cu a doua prognoza a FMI de crestere a PIB cu 0,8%,spunand "sper sa fie acoperita de realitate".

Dupa aparitia statisticilor pe luna februarie care au consemnatprelungirea declinului in industrie, constructii si comert cuamanuntul majoritatea analistilor din banci si-au revizuit in josasteptarile, estimand cresteri de 0,4% pana la cel mult 1%.

Ministrul transporturilor Radu Berceanu a spus ieri, inainte deintalnirea cu reprezentantii FMI, ca Romania risca sa ramana inrecesiune si in 2010 daca Fondul nu va accepta un deficit bugetarmai mare decat tinta de 5,9% din PIB agreata initial astfel incatsa fie posibila finantarea de investitii in infrastructura.

"Cei de la FMI au anumite pareri despre cresterea economica sidaca strang de peste tot si taie de peste tot, s-ar putea nu numaisa se indeplineasca previziunea de crestere economica zero, dars-ar putea sa trecem si la negativ. Daca nicaieri nu dam drumul lanimic, atunci totul incepe sa inghete si ne ducem in jos", s-alamentat Berceanu.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, i-a respins solicitarea demajorare a deficitului cu 0,4-0,5% din PIB pentru infrastructura,remarcand ca deja incasarile bugetare din primele trei luni au fostsub nivelul agreat cu Guvernul.

Judecata clasica a Fondului ramane neschimbata: "Le-am vorbitdespre intentia de a demara cateva proiecte cu efect multiplicator.Raspunsul FMI a fost: Aveti mai multe posibilitati. Ori sa majoratiincasarile la buget si din banii respectivi sa faceti acesteinvestitii, ori sa taiati cheltuielile nejustitificate pe care leaveti acum in buget si din banii care raman sa faceti investitiisau sa gasiti o formula de a implica si capitalul privat. Or, panaacum solutia parteneriatelor public-private nu a prea functionat",a spus Berceanu la sfarsitul discutiei cu expertii straini.

El continua sa acuze Ministerul Finantelor pentru actualasituatie. "Cei de sus ne spun ca o sa avem un deficit mai mare doarca sa acoperim ce n-am incasat din ce s-a previzionat. Cred caMinisterul Finantelor are un rol important nu doar de a spuneministerelor de unde sa taie, ci sa mai si adune taxele siimpozitele actuale".

Dupa ce timp de mai bine de un an a esuat in angajamentul de areduce cheltuielile publice, in special pe cele salariale, Guvernulse vede in fata deciziei dramatice pentru economie de a incerca sivarianta unor taxe mai mari pentru a face rost de bani labuget.

Asa ca pe piata circula cu insistenta diferite scenarii,inclusiv cel lansat ieri de PNL de majorare a impozitului pe profitsi a celui pe salarii, ceea ce ar echivala cu desfiintarea coteiunice. Inainte de a intra la intalnirea cu FMI, ministrul economieiAdriean Videanu a declarat ca nu stie de o eventuala majorare ataxelor sustinand ca o astfel de masura ar fi o eroare. "Nu amaceasta informatie. Din punctul meu de vedere ar fi o eroaremajorarea taxelor, ar fi o masura prociclica, care nu ar ajuta larelansarea economica. Din contra, ar stopa-o. In ceea ce privestecota unica, stiti dintotdeauna punctul meu de vedere, cainitiator", a spus Videanu.

Din pacate, Guvernul a ramas cu putine argumente in aceastadiscutie dupa ce s-a aratat incapabil sa colecteze mai multi banidin taxele existente, sa reduca economia gri si sa taiecheltuielile salariale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO