Eveniment

Guvernul pluseaza cu cheltuielile pana la 2,5% din PIB

22.06.2006, 20:00 20

Deficitul bugetar prevazut pentru acest an va fi majorat de la 0,9% la 2,5% din PIB, in loc de 2% din PIB (estimat la circa 90 mld. euro), cum afirma ministrul finantelor saptamana trecuta, in urma unei noi rectificari a bugetului prin care vor fi alocate fonduri suplimentare in principal pentru infrastructura rutiera, educatie si sanatate, au declarat surse din Ministerul Finantelor.
Guvernul va ajunge astfel sa majoreze deficitul cu un punct procentual peste nivelul aprobat de Parlament.
Masurile propuse si incluse intr-un proiect aflat inca in analiza la Ministerul Finantelor sunt cresterea deficitului bugetului general consolidat prin suplimentarea cheltuielilor cu 6,4 mld. lei (2% din PIB) si majorarea veniturilor cu 1,3 mld. lei (0,4% din PIB), au afirmat sursele.
Deficitul ajunge astfel foarte aproape de limita de 3% din PIB impusa prin criteriile de la Maastricht, dupa ce anul trecut Parlamentul a aprobat o lege a bugetului care prevedea un deficit de numai 0,5% din PIB.
Fondurile suplimentare vor fi alocate in principal pentru proiecte si programe de investitii, cei mai mari beneficiari fiind, ca si la rectificarea bugetara din luna aprilie, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), cu 1,6 mld. lei, si Ministerul Educatiei si Cercetarii, cu 1,2 mld. lei.
Din totalul celor 1,6 mld. lei prevazute pentru MTCT, 990 mil. lei vor fi alocate de la bugetul de stat si 680 mil. lei vor proveni din credite externe. Fondurile vor fi utilizate pentru intretinerea si dezvoltarea infrastructurii rutiere, cofinantarea aferenta creditelor externe contractate pentru reabilitarea drumurilor nationale si modernizarea autostrazilor si cheltuieli neeligibile pentru programele ISPA.
Sumele prevazute pentru Ministerul Educatiei sunt destinate in special proiectelor de investitii pentru modernizarea sistemului de invatamant si constructii de campusuri scolare.
Fonduri de 1,1 mld. lei - din care 200 mil. lei din bugetul de stat si 924,9 mil. lei din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii - vor fi alocate proiectelor de investitii in infrastructura sistemului sanitar si programele nationale de sanatate.
Ministerul Economiei si Comertului ar urma sa primeasca 200 mil. lei, in principal pentru subventii pe produsele din sectorul minier, iar Ministerul Mediului va beneficia de fonduri suplimentare de 213,5 mil. lei pentru intretinerea sistemelor de aparare impotriva inundatiilor si refacerea instalatiilor afectate de calamitatile naturale.
Pentru Ministerul Agriculturii se propune o suma de 476,1 mil. lei, din care 450 mil. lei de la bugetul de stat, 23 mil. lei din venituri proprii si 3,1 mil. lei din fonduri externe nerambursabile. Banii vor fi cheltuiti in principal pentru subventiile acordate producatorilor agricoli si despagubirile prevazute pentru cazuri de calamitati naturale in agricultura.
Ministerul Administratiei si Internelor ar urma sa beneficieze de 514,5 mil. lei - din care 500 mil. lei de la bugetul de stat - pentru acoperirea costurilor aferente suplimentarii numarului de posturi cu 19.863 de locuri, ca urmare a inlocuirii militarilor in termen prin eliminarea serviciului militar obligatoriu.
Ministerul Apararii Nationale ar urma sa primeasca 142,6 mil. lei pentru continuarea unor proiecte aflate in derulare si initierea unor noi programe de investitii.
Pentru plata indemnizatiilor de crestere a copilului, a pensiilor agricultorilor si a ajutoarelor de incalzire, Ministerul Muncii ar urma sa beneficieze de fonduri suplimentare de 400 mil. lei.
La acestea se vor adauga 225,1 mil. lei alocate Ministerului Finantelor pentru despagubirile platite in baza Legii 91/1998 privind compensatiile acordate cetatenilor romani pentru bunurile preluate de statul bulgar si alte 150 mil. lei cu care va fi suplimentat Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului.
Guvernul estimeaza ca veniturile bugetului general consolidat vor fi suplimentate cu 1,3 mld. lei, printre care 741,9 mil. lei la bugetul de stat, 477,7 mil. lei la bugetele locale, 107,1 mil. lei la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.


Cine primeste mai multi bani

Ministerul Transporturilor???+1,6 mld. lei
Ministerul Educatiei???+1,2 mld. lei
Ministerul Sanatatii???+1,1 mld. lei
Ministerul Administratiei si Internelor???+514,5 mil. lei
Ministerul Agriculturii???+476,1 mil. lei
Ministerul Muncii???+400,0 mil. lei
Ministerul Economiei???+200,0 mil. lei
Ministerul Apararii???+142,6 mil. lei
TOTAL 6,4 mld. lei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO