Eveniment

Guvernul raporteaza oficial CE depasirea plafonului de deficit

10.02.2009, 19:19 18

Guvernul va transmite Comisiei Europene (CE) varianta preliminara a formei actualizate a Programului de Convergenta, in care va arata ca deficitul bugetar in 2008 a fost de 5,2%, document pe baza caruia CE va propune inceperea procedurii de deficit excesiv.

Programul de convergenta, care indica politicile guvernamentale pentru perioada urmatoare, trebuia trimis Executivului de la Bruxelles la sfarsitul lunii noiembrie 2008, dar noul guvern a solicitat amanarea termenului pana la 15 februarie 2009.
"Documentul va fi transmis la inceputul saptamanii viitoare si va reprezenta practic primul document oficial prin care Comisia Europeana va fi informata ca deficitul bugetar a depasit in 2008 limita de 3% stabilita la Maastricht, ajungand la 5,2% din PIB. Nu exista nicio indoiala ca procedura de deficit excesiv va fi declansata", au declarat ieri surse oficiale. Pe baza acestui document, Comisia Europeana va intocmi un raport pe care il va trimite Colegiului comisarilor europeni, pentru a fi discutat in luna martie, de unde va intra in sedinta Consiliului UE, care va lua o decizie in luna aprilie.
Amelia Torres, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Economie Joaquin Almunia, a comunicat saptamana trecuta ca CE va incepe la 18 februarie examinarea programelor de stabilitate si convergenta in care statele membre expun detaliat, in fiecare an, proiectiile bugetare pentru anii urmatori.
Ea a precizat ca Programul de Convergenta al Romaniei nu a fost inca primit de Comisie. Tot la 18 februarie, Comisia Europeana va initia rapoarte de supraveghere bugetara pentru acele tari in cazul carora evaluarea va indica deficite excesive, a explicat Torres.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO