Eveniment

Ialomiţianu: Legislaţia privind impozitarea agriculturii în 2012 rămâne aceeaşi ca în 2011

Foto: Octav Ganea

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

05.12.2011, 16:08 239

Ministerul Finanţelor Publice va renunţa la propunerea de impozitare a tuturor micilor producători agricoli şi va lucra împreună cu Ministerul Agriculturii pentru a găsi soluţii de combatere a evaziunii fiscale din domeniu agricol, a declarat luni ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

"Am avut discuţii cu mulţi producători agricoli care au spus: «Nu este corect să lăsaţi o parte neimpozitaţi şi nouă să ne creeze o concurenţă neloială. Sunt aşa-zişi producători care nouă ne creează o concurenţă neloială». Vreau să vă spun că legislaţia privind impozitarea agriculturii în 2012 rămâne aceeaşi ca în 2011, dar împreună cu Ministerul Agriculturii vom căuta soluşii de reducere a evaziunii fiscale", a spus Ialomiţianu.

El a arătat că ministerul vrea să combată evaziunea din sistemul agricol, sugerând astfel că derogările legislative reprezintă portiţe pentru unii producători care ar trebui impozitaţi.

"Vom combate evaziunea prin metodele indirecte şi văd că ANAF se tot pregăteşte să le aplice, metodele indirect reprezintă o soluţie, dar vom căuta şi alte soluţii. Mergem pe legislaţia din 2011, dar trebuie să rezolvăm evaziunea din agricultură şi am tot concursul domnului ministru Tabără", a mai spus Ialomiţianu.

Ministrul Finanţelor a arătat că legislaţia rămâne nemodificată şi în ceea ce priveşte impozitarea veniturilor din vânzarea sau închirierea imobilelor.

Ministerul Finanţelor a publicat pe site-ul instituţie o serie de modificări la Codul Fiscal conform cărorar toţi micii producători de legume, fructe, flori, cereale şi material lemnos ar trebui să plătească impozit de 16% din veniturile nete, fiind în continuare exceptaţi de la taxare crescătorii de animale şi păsări, apicultorii şi crescătorii de viermi de mătase care nu vând către colectori sau procesatori.

Producătorii agricoli urmau să facă plăţi anticipate pentru impozitul pe venit, determinat pe bază de normă de venit sau în sistem real.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat pentru MEDIAFAX că propunerea prin care toţi micii producători agricoli vor plăti impozit de 16% din veniturile nete nu poate fi aplicată, pentru că va bloca producţia internă.

Tabără a menţionat că nu a fost consultat cu privire la modificarea legislaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO