Eveniment

Iliescu ii indeamna pe investitori sa fie tenaci

30.09.2004, 00:00 13



Presedintele Ion Iliescu a sustinut ieri la Roma in fata unor investitori straini prezenti la o conferinta despre oportunitatile din Romania, ca cine doreste cu adevarat si cine are tenacitate poate dezvolta afaceri aici, in ciuda faptului ca exista bariere importante cum ar fi birocratia, coruptia sau instabilitatea legislativa.



"Exista intr-adevar bariere in calea investitiilor straine - birocratie, instabilitate legislativa si uneori ceva coruptie, dar urmam modelul Italiei si Portugaliei, pentru a le eradica", a spus Iliescu la summitul despre investitii, organizat de Forum Invest.



Presedintele a spus investitorilor italieni ca "mai e loc" de investitii in Romania, deoarece pana acum sumele plasate au fost de 530 de milioane de euro. Italia este principalul partener economic al Romaniei, schimburile comerciale ridicandu-se la 9 milioane de euro.



Italia reprezinta una din tarile preferate de romanii care merg sa lucreze in strainatate. Din circa 2 milioane de romani care lucreaza afara, 500.000 sunt in Italia, din care numai 250.000 sunt veniti legal. "Faptul ca lucreaza aici reprezinta un element pozitiv pentru familiile lor si pentru ca intra bani la buget", a spus Iliescu.



"Dupa 1989 s-au pierdut circa 6 milioane de locuri de munca, dar avand in vedere ca 2 milioane de romani lucreaza fara, 2 milioane in economia subterana, iar firmele italiene, de pilda, au creat 500.000 de locuri de munca, lucrurile se mai atenueaza", a spus Ion Iliescu.



Presedintele a mentionat ca indiferent cine va castiga alegerile din noiembrie, toate fortele politice au obligatia sa actioneze cu responsabilitate pentru a nu determina dezechilibre economice si a nu pune in pericol ceea ce s-a realizat pana acum. El a sustinut ca alternanta la putere realizata in 1996 a fost benefica din punct de vedere politic, dar a avut consecinte "crude" din punct de vedere economic si in procesul de integrare in UE.



Miron Mitrea, ministrul transporturilor, a afirmat ca vrea sa promoveze mai mult portul Constanta, acesta fiind unul dintre putinele porturi mixte din Europa, fluvial si maritim. De asemenea, ministrul le-a spus investitorilor ca vrea sa promoveze turismul, destinatia principala fiind Delta Dunarii, al carei potential de crestere este de 400-500%.



Mitrea spune ca un alt sector interesant este piata imobiliara, care va creste sustinut: "metrul patrat construit acum se situeaza intre 700-1.200 de euro, dar se va dubla in primul an sau al doilea an dupa integrare. Deja a crescut cu 15% anual in ultimii doi ani".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO