Eveniment

IMM-urile exportatoare devin mai eficiente

11.07.2006, 20:24 16

Volumul exporturilor IMM-urilor a crescut in 2005 fata de 2004, iar companiile exportatoare au fost mai profitabile, arata un sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii pe un esantion de 1.306 intreprinzatori.
Dintre IMM-urile exportatoare incluse in esantion, 60% spun ca au fost mai performante in 2005 fata de 2004. Restul repondentilor considera in mod egal ca activitatea lor a ramas identica (19,55%) sau ca s-a inrautatit in 2005 fata de 2004 (20,4%). Volumul exporturilor a crescut sau a ramas constant in 2005 pentru o parte considerabila dintre intreprinderile mici si mijlocii. Astfel, 35,2% dintre IMM-uri au avut un volum al exporturilor mai mare anul trecut, in timp ce pentru 43,4% dintre ele volumul exporturilor a ramas constant. Pentru 21,3% dintre IMM-uri, volumul exporturilor a scazut.
IMM-urile exportatoare reprezinta 19,7% din totalul IMM-urilor si sunt cele mai expuse riscului aprecierii leului.
Apropierea integrarii este vazuta cu ochi buni de majoritatea IMM-urilor exportatoare, aproape jumatate dintre acestea considerand ca este o oportunitate majora. Doar 25,7% dintre acestea considera ca Uniunea Europeana este o amenintare, iar restul de 24,45% sunt indiferente fata de integrare, considerand ca activitatea lor nu va fi influentata semnificativ. Atitudinea fata de integrare poate fi explicata si prin destinatia de export a IMM-urilor. Aproximativ 70% dintre acestea exporta produse in tari integrate in UE, in timp ce 34,4% exporta in alte tari din Europa si doar 22,7% isi directioneaza exporturile in afara Europei.
Peste 40% dintre IMM-uri considera ca principalul avantaj al pietei libere este cresterea accesului intreprinderilor romanesti pe pietele din Europa si 24,4% dintre ele au incredere ca odata cu integrarea, legislatia va fi imbunatatita. In acelasi timp, aproape 13% dintre IMM-urile care au raspuns la chestionar considera ca piata unica inseamna si furnizori mai buni si mai ieftini. In schimb, accesul la tehnologii, cooperarea pentru inovare si procedurile pentru achizitii publice mai corecte nu reprezinta pentru majoritatea IMM-urilor avantaje reale ale integrarii.
Desi activitatea lor s-a imbunatatit, IMM-urile intampina in continuare dificultati din cauza fiscalitatii excesive. Aproape 62% dintre cei chestionati considera ca fiscalitatea a fost cea mai mare dificultate intampinata pe parcursul anului trecut, chiar daca nu s-a trecut la cota unica de 16%. Pe plan economic IMM-urile s-au mai lovit de inflatie (25,2%), de aprecierea monedei nationale (19,6%), dar mai ales de dobanzile ridicate la credite (42,7%). Totodata, pentru multe IMM-uri (intre 35% si 52%) birocratia, intarzierea la incasarea facturilor si coruptia au constituit hopuri importante in 2005.
Cu toate acestea, IMM-urile exportatoare s-au impus pe piata in principal datorita calitatii produselor si serviciilor oferite, considera 56,8% dintre IMM-urile chestionate. Un alt avantaj este raportul bun pret-calitate, cred 43,5% dintre IMM-uri. Majoritatea intreprinderilor nu acorda insa o importanta mare capacitatii de inovare, serviciilor postvanzare sau canalelor de distributie utilizate.
In 2006 o mare parte dintre IMM-uri au preferat sa adopte ca strategie de management o relatie mai buna cu clientii (60% dintre ele) si sa introduca produse si servicii noi (50% dintre IMM-uri), iar un procent semnificativ dintre IMM-uri (56,2%) si-au propus pentru urmatorii doi ani sa-si extinda in mod moderat afacerea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO