Eveniment

Importurile de vin, de 2,5 ori mai mari decat exporturile

02.10.2007, 18:32 9

Importurile de vin ale Romaniei au scazut in prima jumatate a acestui an cu 26,6% in volum pana la 28,9 mil. litri, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de vin din Romania (APEV).
Anul trecut importurile au avut un trend puternic ascendent, aducand pentru prima data Romania pe deficit in comertul cu vin. Tendinta de crestere a fost inversata anul acesta, cand pe fondul recoltei bune din 2006 au fost reduse importurile de vin vrac care au reprezentat 90% din total. Totusi, in primele sase luni, importurile au fost de circa 2,5 ori mai mari decat exporturile.
Exporturile au atins 11,2 mil. litri la finalul lui iunie, cu 35,6% mai mult comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit APEV. Din punct de vedere cantitativ, importurile au atins 14,2 mil. euro, iar exporturile 9,3 mil. euro. Principalele state din care am importat in aceasta perioada sunt Italia (5,1 mil. euro), Spania (4,2 mil. euro), Franta (2,1 mil. euro), Moldova (1,4 mil. euro), Germania (0,5 mil. euro). La polul opus, principalele state in care am exportat sunt Germania (2,9 mil. euro), Rusia (1,3 mil. euro), Estonia (0,7 mil. euro), SUA (0,4 mil. euro), Bielorusia (0,3 mil. euro).
Cu toate ca, per total, importurile de vin au inregistrat scaderi de la inceputul anului, cota de piata a vinurilor imbuteliate aproape s-a dublat in 2007. Astfel vinurile imbuteliate de import au in prezent circa 3% din piata, comparativ cu peste 1% inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, potrivit datelor producatorului roman Murfatlar.
Cea mai mare parte din productia romaneasca este reprezentata de vin alb, adica 70-75%, in timp ce vinul rosu detine intre 25 si 30%. Cu toate acestea, din productia totala de vin romaneasc, ponderea celor cu denumire controlata (DOC) este de 8-10%, restul fiind reprezentat de vinurile de calitate superioara (VS) si de vinurile de masa (VM).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO