Eveniment

Impozitul de 10% a speriat investitorii de pe Bursa

09.02.2005, 00:00 28

Viitoarea majorare de la 1% la 10% a impozitul pe castigul din tranzactiile cu actiuni a produs ieri o scadere medie de 4,5% a preturilor actiunilor de la Bursa de Valori. Scaderea a fost generata in principal de investitorii romani, persoane fizice, singurii afectati de majorarea fiscalitatii in domeniul pietei de capital. Efectul pe termen lung al cotei de impozit de zece ori mai mare este inca neclar, dar multi dintre brokeri afirma ca va frana dezvoltarea pietei.
Intentia de majorare a impozitului pe tranzactiile cu actiuni si pe investitiile in fondurile mutuale a devenit ieri oficiala, guvernul anuntand ca in urma discutiilor cu reprezentantii FMI, intentioneaza sa majoreze impozitul pe veniturile din dobanzi si impozitul pe castigurile din capital, de la 1% la 10%. Impozitele majorate ar urma sa intre in vigoare de la 1 aprilie.
Scaderile de ieri s-au datorat faptului ca unii dintre jucatorii de pe Bursa s-au grabit sa isi marcheze profiturile importante obtinute in ultimele luni, pentru ca acestea sa fie impozitate cu 1%, cota aplicata in prezent. Pe de alta parte parte pe piata au existat si investitori care au inceput sa vanda de teama ca zilele urmatoare sa nu aduca preturi si mai mici.
"Piata scade pentru ca investitorii au preferat sa isi marcheze din profituri. Probabil ca piata va continua sa mai scada pentru cateva zile. Piata crescuse oricum, destul de mult de la inceputul anului si e normal sa mai apara astfel de sincope. Pe investitorii straini nu ii va afecta de aceea este putin probabil ca acestia sa se numere printre cei care au vandut ieri," spune Liviu Giugiumica, directorul BRD Securities, societatea de brokeraj a BRD-SocGen.
Scaderea de ieri a preturilor actiunilor vine dupa o crestere medie de peste 40% a cotatiilor de la inceputul anului, conditii in care aparitia unei corectii negative a preturilor era destul de probabila.
Brokerii spun ca scaderea de ieri a preturilor actiunilor este mai mult de natura emotionala. "Este un moment de panica in randul investitorilor romani generat de informatiile privind majorarea impozitului, pe de alta parte, investitorii straini stau in asteptare cu speranta ca vor putea cumpara mai ieftin peste cateva zile," spune Rares Nilas, directorul BT Securities societatea de brokeraj a Bancii Transilvania. El crede ca scaderea accelerata a preturilor nu este justificata de majorarea impozitului. "Nu e nici o justificare sa vinzi cu 10% mai ieftin pentru a scapa de un impozit de 10% pe castigul obtinut," spune Nilas.
Sperantele brokerilor legate de investitorii straini, care nu sunt afectati de majorarea impozitului si care ar putea sustine piata prin ordine de cumparare. "Cred ca piata isi va reveni. Investitorii institutionali nu sunt afectati de majorarea impozitului, iar acestia vor intra probabil mai puternic la cumparare daca piata va mai scadea cu cateva procente," spune Rares Nilas, directorul BT Securities.
Si administatorii fondurilor mutuale sunt nemultumiti de masura anuntata de majorare a impozitului, mai ales ca le fel cum s-a intamplat ieri la Bursa investitorii in fonduri ar putea fi tentanti sa isi rascumpere investitiile pentru a-si marca profitul pana la majorarea impozitului.
"Mi se pare o actiune distructiva la nivelul investitiilor, care ar putea aduce o teamna a investitorilor si orientarea banilor spre consum, mai ales ca nu cred ca va aduce foarte multe venituri la buget. Este posibil ca  in randul investitorilor in fonduri mutuale sa existe tentatii de rascumparare, dar eu sper ca nu va fi asa," spune Dan Nicu, directorul SG Asset Mananegemt si presedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv. Activele fondurilor mutuale depasesc cu putin 100 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO