Eveniment

"Imprumut de la FMI, ultimul lucru pe care il vom face"

18.01.2009, 18:48 13

Ultimul lucru pe care il va face Romania va fi sa se imprumute de la FMI, deficitul de cont curent putand fi acoperit din fonduri europene sau prin cooperare cu alte institutii, a declarat la finele saptamanii trecute presedintele Traian Basescu.

"Stiu ca aceasta idee este controversata, dar vom merge pe zonele practice", a spus seful statului in cadrul unei conferinte organizate de Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).
Basescu a adaugat ca redresarea economiei Romaniei ar putea fi realizata prin colaborarea cu Uniunea Europeana, cu Banca Mondiala sau cu Banca Europeana de Investitii.
"Va trebui sa fim foarte chibzuiti, pentru ca avem o problema: economia Romaniei nu mai poate fi asezata in matricea Fondului. Am depasit marginile matricei pe care Fondul le impune unei economii si nu numai economiei, ci si societatii", a mai spus Basescu.
Seful statului a mai spus ca accesarea fondurilor structurale de la Uniunea Europeana reprezinta una dintre cele mai importante metode de diminuare a impactului pe care il are criza asupra Romaniei.
El a adaugat ca, desi pana in acest moment au fost virati de la UE la Ministerul Finantelor 1,85 miliarde de euro, numai 200 de milioane de euro au fost cheltuiti.
Presedintele statului a declarat ca lipsa de proiecte eligibile, birocratia si centralizarea excesiva au fost principalii factori care au impiedicat folosirea fondurilor nerambursabile.
De asemenea, el a mai precizat ca avem 3,6 miliarde de euro de la Uniunea Europeana pentru calificarea, recalificarea fortei de munca si pentru alte actiuni care vizeaza ridicarea nivelului de pregatire a fortei de munca.
"Este capitolul la care s-a cheltuit cel mai mult din fondurile alocate de Uniunea Europeana", a declarat seful statului. Cu toate acestea, el a mentionat ca in majoritatea intreprinderilor pe care le-a vizitat au existat reclamatii cu privire la lipsa de pregatire profesionala a personalului, avertizand totodata ca exista riscul de a pregati forta de munca "neadecvata".
Basescu a mai spus ca e nevoie de adoptarea urgenta a bugetului mentionand ca daca Guvernul isi propune un deficit maxim de 3%, solicitarile facute de ministere ar impinge bugetul catre un deficit de 9%.
Imediat dupa discursul tinut la ACPR, intr-o discutie avuta cu George Paunescu, Basescu, i-a spus acestuia ca, intr-o situatie ipotetica, "nenorocim populatia". Presedintele s-a aratat ingrijorat de situatia economica si a spus soptit: "Numai ca daca reducem (...)flatia, am nenorocit populatia!".
Ulterior a venit cu explicatii. "Am avut in vedere, cand discutam cu domnul Paunescu, faptul ca o inflatie foarte mare va aduce un mare prejudiciu populatiei. Poate puteti intelege si dumneavoastra ca una e sa ai salariu de 500 de lei, sa spunem, cand un euro este 3,50 si alta e sa ai 500 de lei cand un euro e 4,30. Pe fond, despre asta era vorba", a spus Basescu.
Dupa participarea la conferinta ACPR, presedintele a mers la Guvern, unde ministrii discutau despre proiectul de buget pe 2009.
Potrivit unor surse care au participat la intalnire, citate de Mediafax, seful statului le-a spus ministrilor ca intelege ca bugetul pe 2009 este unul limitat si ca trebuie adoptate si masuri nepopulare si le-a cerut sa fie solidari, asigurandu-i ca, personal, ii va sprijini si ca pot apela oricand la el daca au probleme de rezolvat.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO