Eveniment

In ce masura ar putea fi exporturile locomotiva cresterii economice

In ce masura ar putea fi exporturile locomotiva cresterii economice
03.01.2010, 23:20 29

Chiar si cu speranta cresterii exporturilor de masini prininvestitia Ford la Craiova sau a exporturilor de telefoane mobilesi accesorii fabricate de Nokia la Jucu, nu este o certitudine cavolumul total al exporturilor Romaniei va creste in 2010 fata de2009.

Textilele si industria metalurgica, doua dintre cele maiimportante ramuri exportatoare, este asteptat sa scada incontinuare.

"Exporturile industriei textile au scazut in volum anul acesta,dar ca pondere in total exporturi am urcat de pe locul patru pelocul trei. Pentru 2010 se intrevede un volum de export mai micdecat in 2009. Ne-am fi bucurat sa putem estima o stagnare pentruanul acesta si 2009 sa ramana punctul cel mai de jos, dar ne vomreveni in forma de U, abia din 2011", spune Maria Grapini,presedintele FEPAIUS.

La sfarsitul lui 2009 au mai ramas doar 240.000 de angajati inindustria textila, din cei 340.000 cati erau la sfarsitul lui 2008.Aceasta este industria cea mai "consumatoare de manopera", in timpce celelalte ramuri exportatoare din top cinci nu depasesc catevazeci de mii de angajati fiecare, fiind produse cu valoarea adaugatamai mare.

"Pentru 2010 speram sa nu avem o scadere a numarului de angajatimai mare de 10% in industria textila", spune Grapini.

Industria metalurgica a inregistrat anul trecut un declinsemnificativ, coborand astfel de pe locul doi pe locul patru intopul exportatorilor. Industria metalurgica, reprezentata inprincipal de Arcelor Mittal si Mechel Targoviste, avand in total injur de 13.000 de angajati, a avut in primele sapte luni ale anuluiexporturi de 2,2 mld. euro, fata de 4 mld. euro in aceeasi perioadadin 2008.

Spre finalul lui 2010 exporturile ar putea incepe sainregistreze cresteri, dar acestea nu vor putea compensa scaderiledin prima jumatate a acestui an, spun exportatorii.

"Pentru anul 2010 se estimeaza o crestere economica la nivelinternational de 3,1%. Astfel, este de asteptat ca si comertulexterior romanesc sa-si revina, incepand sa se situeze pe un trendascendent. In 2010, se apreciaza ca exporturile de bunuri se vormajora cu 3,5%, in conditiile in care productia industriala vacunoaste o majorare fata de anul 2009 cu 3%", argumenteaza Guvernulestimarea privind exporturile, intr-un raport privind situatiamacroeconomica.

"Nu avem semnale de revenire in semestrul intai. Inca ducemlipsa de comenzi, iar cei care au comenzi nu au acces la finantare.Nu pot sa declar ca va fi o crestere a exporturilor anul viitor,acesta este un vis. Guvernul spera ca locomotiva cresteriieconomice de anul acesta sunt exporturile, dar aloca doar o treimedin fondul de sustinere a exporturilor de anul trecut, 36 demilioane de lei", spune Mihai Ionescu, presedintele AsociatieiNationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

Ionescu spune ca un semnal pozitiv au adus exporturile in afaraUniunii Europene din primele doua decade ale lunii decembrie, careau crescut cu circa 13% fata de aceeasi perioada a anului 2008.

"Au fost probabil activitati de inchidere de an, livrarimetalurgice, masini sau produse din domeniultelecomunicatiilor."

Datele INS dupa primele opt luni din 2009 arata o scadere aexporturilor (intracomunitare si extracomunitare) de 18%, pana laun volum de 23,9 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO