Eveniment

În ciuda plafonării preţurilor la energie, inflaţia a crescut din nou în decembrie 2021 şi a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani

Autor: Răzvan Botea

17.01.2022, 09:00 199

Inflaţia reia astfel creşterea, după premiera din noiembrie, când inflaţia a fost scăzută printr-o decizie administrativă: plafonarea şi compensarea preţurilor la energie.

Indicele de preţuri a ajuns la 8,2% la finalul lui 2021, prin comparaţie cu decembrie 2020, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Inflaţia a ajuns astfel la cel mai mare nivel din 2011, în ciuda faptului că preţurile la energie, care conduc creşterea inflaţiei, au fost plafonate prin lege şi, iniţial, în decembrie a scăzut.

„Ne aşteptam ca vineri INS să dea o inflaţie în scădere, în condiţiile în care după intrarea în vigoarea a legii privind plafonarea şi compensarea în materie de produse energetice am văzut că s-a produs o scădere a preţurilor. Iată că acum vedem că inflaţia este de 8,19 în decembrie 2021 faţă de decembrie 2020”, a spus Adrian Vasilescu de la Banca Naţională a României (BNR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO