Eveniment

In fiecare zi se intorc romani acasa, spune ministrul muncii

14.05.2008, 18:12 30

Romanii care muncesc in strainatate incep sa se intoarca in numar tot mai mare in tara din cauza inrautatirii conditiilor de pe piata fortei de munca, in special in tari ca Italia, dar si din cauza crizei imobiliare din Spania, a declarat ieri ministrul muncii Paul Pacuraru.
"Foarte multi romani vor veni in tara pe cai administrative, dar, de asemenea, multi vor veni asa cum au plecat. Nu avem o cifra exacta a numarului de romani care se vor intoarce, insa in fiecare zi vin romani acasa", a declarat Pacuraru.
Ministerul Muncii a organizat recent doua burse ale locurilor de munca destinate atragerii in tara a romanilor care lucreaza in Spania si Italia, unde au fost puse la bataie aproximativ 12.000 de joburi.
"Deocamdata, in urma celor doua burse ale locurilor de munca din strainatate, urmeaza sa se intoarca in tara 200 de oameni", a spus ministrul. Cea mai mare parte au fost angajati de companii din vestul tarii, in orase ca Bistrita, Cluj-Napoca sau Timisoara. Acest lucru inseamna ca putin peste 1% din totalul ofertei de peste 12.000 de locuri de munca va fi ocupat de muncitorii romani din strainatate. Cu toate acestea, Pacuraru a precizat ca, in viitorul apropiat, sute de mii de romani plecati la munca afara vor intra pe piata fortei de munca locala.
Potrivit estimarilor, aproximativ doua milioane de romani lucreaza in strainatate, cea mai mare parte a acestora muncind in tari ca Spania si Italia.
Pacuraru a mai spus ca a primit propuneri privind modificarea unor atributii ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. O prima modificare se refera la eliminarea atributiilor privind selectia lucratorilor romani pentru angajatori din strainatate. "In conditiile deficitului de munca, pe care il inregistram in foarte multe sectoare - constructii, industrie, minerit, siderurgie, hotelier, turism - s-a pus problema ca este nefiresc ca ANOFM sa aiba atributii de export a fortei de munca", a spus ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO