Eveniment

In noua luni, Electrica si-a dublat cota de piata

16.10.2008, 20:16 22

Electrica a reusit sa ajunga cel mai mare furnizor de energie electrica de pe piata de profil, depasindu-si in primele sapte luni ale anului concurentul direct, Energy Holding, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.

Compania a anuntat ca a inregistrat in primele noua luni ale anului o cifra de afaceri de 4,5 mld. lei (1,25 mld. euro), in crestere cu 30% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Profitul brut obtinut a ajuns la un nivel record de 1,6 mld. lei (444,4 mil. euro), de noua ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul privatizarii Electrica Muntenia Sud. Potrivit conducerii companiei, in portofoliul Electrica se afla acum cei mai mari consumatori locali, Alro Slatina, ArcelorMittal Galati si Oltchim Ramnicu-Valcea. Cu toate ca livrarile de energie catre aceste companii sunt de ordinul milioanelor de MWh, Electrica nu a fost prezenta recent pe nicio platforma de tranzactionare a energiei electrice (OPCOM sau BRM) acolo unde se fac in mod obligatoriu toate vanzarile de energie din partea producatorilor.
" Pentru cantitatea de energie necesara satisfacerii acestor contracte am apelat atat la importuri, dar
ne-am bazat si pe piata locala", a declarat Corneliu Stan, directorul general al companiei, fara a mentiona insa cantitatea pe care o livreaza celor trei consumatori. Stan spune ca a castigat contractul cu Alro in vara acestui an si ca are asigurata pentru anul viitor circa 80% din cantitatea necesara in conditiile dublarii livrarilor de energie.
Alro consuma anual circa 3 TWh de energie, adica aproape 5% din consumul la nivel national, Oltchim are nevoie de circa 1,35 TWh anual, in timp ce ArcelorMittal Galati are un consum de aproximativ 2,2 TWh anual.
"Putem sa majoram cantitatile si pentru Alro, si pentru Oltchim", a spus Stan, adaugand ca ArcelorMittal Galati si-a redus consumul cu 6-7% ca urmare a inchiderii unor procese de productie.
Toti acesti clienti pe care compania i-a castigat au transformat Electrica in cel mai important jucator de pe piata concurentiala a energiei electrice, avand in prezent o cota de piata de 10%, depasind Energy Holding care detine 9%.
La sfarsitul anului trecut, Electrica avea o cota de piata de 5% in timp ce Energy Holding avea 19%. O luna mai tarziu, respectiv la sfarsitul lunii ianuarie, cota de piata a Electrica ajunsese la 11%, iar cea a Energy Holding a scazut la 14%. Compania spune ca nu va resimti criza financiara si ca-si va duce mai departe planul de investitii in valoare de 1,5 miliarde de euro pentru urmatorii 5 ani in vederea obtinerii unor capacitati de productie.
"Deocamdata criza financiara nu a afectat proiectele de dezvoltare ale companiei, mai ales ca cererea pentru energie este in crestere. Daca pana la anul situatia financiara nu se va redresa cat de cat, am putea avea o problema, intrucat in 2009 dorim sa contractam un credit pentru investitiile noastre. Pentru a evita problemele insa, vom apela la acest credit in etape", a explicat directorul general al Electrica.
Reprezentantii Electrica nu au oferit alte informatii legate de impactul pe care-l avea asupra companiei includerea in viitoarea companie energetica integrata de stat in afara de cele comunicate de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), actionarul majoritar al societatii. Astfel, "campionul" va regrupa circa 50% din capacitatile de producere de energie electrica din Romania, unul dintre efectele realizarii acestei companii fiind scaderea pretului energiei pentru consumatorii finali.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO