Eveniment

În ochii FMI România va avea la anul cel mai puternic avans economic din Europa emergentă, de 3,5%

În ochii FMI România va avea la anul cel mai puternic avans economic din Europa emergentă, de 3,5%

Autor: Bogdan Cojocaru

23.09.2011, 00:06 704

Fondul Monetar Internaţional (FMI) mizează în continuare pe o creştere de 3,5% a economiei româneşti anul viitor, cea mai mare din rândul economiilor europene emergente, în versiunea din septembrie a raportului World Economic Outlook (WEO), cu toate că alte instituţii şi bănci au coborât deja sau au indicat că vor reduce prognoza.

FMI s-a înşelat însă în mod repetat în ultimii 3 ani în predicţiile privind economia României. Potrivit WEO, doar Lituania se va apropia anul viitor de creşterea economică a României, cu un avans de 3,4%. Polonia, Bulgaria, Letonia şi Serbia ar urma să înregistreze creşteri de câte 3%. Cel mai slab performer ar fi Ungaria, cu un avans de 1,7%.

Pentru anul acesta FMI a menţinut de asemenea estimările de creştere la 1,5%, cu toate că a revizuit negativ prognoza pentru toate marile economii ale lumii.

În luna mai a anului trecut FMI anticipa pentru 2010 o stagnare a economiei româneşti sau o evoluţie uşor negativă, faţă de creşteri de 0,8% sau chiar de 1,3% anticipate anterior. În cele din urmă, Produsul Intern Brut s-a comprimat cu 1,3%.

Oficialii români au avansat până în prezent o creştere economică de 3,5-4% pentru anul viitor. Însă premierul Emil Boc a indicat marţi că prognoza pe care va fi construit proiectul de buget pentru anul viitor va fi stabilită de Guvern în luna octombrie prin consultare cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. El a arătat că pentru acest an este menţinută ţinta unei creşteri economice de 1,5%.

La rândul său, economistul-şef al BNR Valentin Lazea a declarat la începutul lunii septembrie că estimarea de creştere economică pentru anul viitor ar putea fi revizuită semnificativ în sens negativ, la 2,5%, având în vedere contextul internaţional şi pierderea de "tracţiune" a exporturilor.

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Gheorghe Gherghina a declarat recent că este posibilă o revizuire a creşterii economice pe 2012, nu neapărat din cauze interne, ci din motive legate de funcţionarea celorlalte state din UE. "E foarte posibil să avem o revizuire a creşterii pe 2012, nu atât datorită a ceea ce se întâmplă în România, cât a legăturilor cu alte state din UE", a declarat Gherghina.

Pesimismului analiştilor interni li se adaugă cel al experţilor instituţiilor financiare internaţionale. Astfel, Banca Mondială (BM) a revizuit în scădere în iunie prognoza pentru anul viitor, de la 4,4% la 3,7%, potrivit raportului Perspective Economice Globale. BERD a menţinut însă în iulie proiecţia de 3,8% pentru 2012.

Banca americană JP Morgan, care avea în februarie una dintre cele mai optimiste prognoze privind creşterea economică, şi-a revizuit drastic aşteptările şi anticipează acum un avans de doar 1% pentru anul viitor.

"Ne-am redus prognozele pentru creşterea economică din România. Ne aşteptăm acum la o creştere de 1% în 2012, în scădere faţă de aşteptările anterioare de 1,5%", se arată în cel mai recent raport al JP Morgan.

Şi analiştii grupului austriac Raiffeisen au modificat în sens negativ prognoza, de la un avans de 3,5% la unul de 2,7%, apreciind că întreaga regiune va resimţi efectele încetinirii activităţii economice la nivel global şi ale problemelor legate de datoria publică în ţări din zona euro şi în SUA.

Mai optimist, fostul ministru de finanţe Daniel Dăianu consideră că dacă se va evita un eveniment extern de tipul Lehman Brothers, economia românească are posibilitatea de a creşte cu 3% în 2012, deoarece a căzut foarte mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO