Eveniment

In octombrie, industria a pierdut angajati, dar a castigat investitii

31.10.2006, 18:08 17

Numarul de angajati din industrie din luna octombrie va fi inferior nivelului inregistrat in luna septembrie, avand in vedere disponibilizarile anticipate in sectorul energetic, considera un sfert dintre managerii intervievati de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Reluarea tendintei descendente a fortei de munca a fost determinata, in principal, de disponibilizarile anticipate in industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari, in sectorul extractiv si in activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice, termice, a gazelor si a apei calde, se arata in buletinul de conjuctura pentru luna octombrie.
In sectorul constructiilor, in cel al industriei de prelucrare a lemnului si al industriei de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV numarul de salariati va fi in crestere in octombrie, sustin managerii.
Numarul de angajati nu a cunoscut modificari in octombrie in 82% dintre companiile din industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal, in 91% dintre intreprinderile producatoare de mijloace de transport si in 98% dintre societatile cu activitate de edituri, poligrafie si reproducere a inregistrarilor pe suporti.
In ceea ce priveste limitarea productiei, managerii considera ca insuficienta cererii este factorul cu cea mai vizibila influenta restrictiva, ramurile cele mai afectate ramanand industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte, industria alimentara, a bauturilor si a produselor din tutun si sectorul constructiilor.
"In acest din urma caz trebuie precizat faptul ca, pe segmentul rezidential, nu este vorba despre un potential scazut al pietei de profil, ci de efectul descurajant al preturilor deosebit de ridicate asupra posibililor cumparatori", se arata in buletinul Bancii Nationale.
O alta cauza de limitare a productiei este reprezentata de dificultatea aprovizionarii cu materii prime, in special in industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari si din industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV.
De asemenea, evolutia nefavorabila a cursului de schimb a fost invocata de 11% dintre managerii intervievati, mai ales de cei care isi desfasoara activitatea in industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte si de prelucrare a lemnului.
O parte dintre directorii care au participat la sondaj au aratat ca nivelul ridicat al dobanzilor bancare exercita o influenta negativa asupra activitatii de productie. Pentru luna octombrie, managerii au indicat o crestere a volumului investitiilor din industrie.
"Investitiile isi mentin trendul ascendent in industria mijloacelor de transport si in industria alimentara, a bauturilor si a produselor din tutun si, cu o intensitate mai slaba fata de septembrie, in industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice si in activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice, termice, a gazelor si a apei calde", se spune in buletin.
Totodata, managerii considera ca productia aferenta lunii octombrie este superioara celei din luna septembrie, opiniile avand la baza evolutia industriei metalurgice, a constructiilor metalice si a produselor din metal, dar si de ameliorarea perspectivei companiilor de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO