Eveniment

Banii de la FMI duc rezerva valutara la un maxim istoric de 30 mld. euro

05.05.2009, 19:39 13

Prima transa din imprumutul de la FMI de 5 mld. de euro a intrat in contul BNR, iar rezerva valutara a ajuns la un maxim istoric de 30 mld. euro. "Operatiunile sunt electronice, instantanee. Dureaza maximum 48 de ore. Practic, banii sunt intrati", a declarat pentru ZF Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

Suma de 5 mld. euro este cea mai mare plata facuta vreodata catre o entitate din Romania, reprezentand mai mult decat dublul sumei obtinute de stat din privatizarea BCR, de 2,2 mld. euro, si circa 4% din PIB. Totodata, echivaleaza cu jumatate din datoria externa pe care Ceausescu a decis sa o ramburseze anticipat in 1981: 11,2 mld. dolari. Croitoru spune ca banii nu vor fi tinuti nefolositi, fiind plasati in "diferite instrumente".
Consiliul Executiv al FMI a aprobat, luni, acordul stand-by convenit cu Romania, pe o perioada de doi ani, in valoare de 12,95 mld. euro. Imprumutul va fi obtinut in transe pana la sfarsitul anului 2010, iar rambursarea se va face treptat, pana in 2015, dobanda anuala fiind de circa 3,5%. Pe piata valutara, cotatiile au coborat ieri la niveluri de 4,15-4,16 lei/euro, analistii anticipand o atenuare a presiunilor asupra leului.
Lucian Albu, analist economic, considera ca fara relansarea viguroasa a cresterii economice dupa perioada in care criza va fi depasita, sarcina rambursarii va fi "greu suportabila". La randul lui, Laurian Lungu, managing partner la firma de cercetare si analiza Macroanalitica, apreciaza ca efortul rambursarii creditului va depinde de evolutia economiei globale peste 2-3 ani si de stabilitatea economiei Romaniei. "Daca Romania isi va fi rectificat dezechilibrele macroeconomice pana atunci, pe fondul unei cresteri economice si al unei perspective stabile, acest efort va fi minim. Este foarte probabil ca, pe termen mediu, costul cumulat asupra economiei reale sa fi fost mult mai mare daca Romania nu ar fi apelat la FMI."
Jeffrey Franks, seful misiunii FMI care a negociat acordul cu Romania, considera ca BNR va avea "loc de manevra" in ceea ce priveste interventiile pe piata valutara pentru sustinerea leului, insa totusi limitat de tintele stabilite in acord privind nivelul rezervei. Potrivit acordului, rezervele internationale nete ale BNR pot sa scada in acest an cu maximum 9 mld. euro, fata de nivelul de 25,53 mld. euro calculat pentru finele lui 2008.
Cristian Popa, viceguvernator al BNR, afirma ca acordul cu FMI constituie un cadru pentru reechilibrarea politicilor macroeconomice astfel incat politica fiscala si cea salariala sa-si joace rolurile si sa permita politicii monetare sa se concentreze pe stabilitatea preturilor si pe stabilitatea financiara. "Pentru BNR este foarte important sa continue politica de stabilitate a preturilor. Inflatia scade, dar este inca ridicata - vorbim de o rata anuala de 6,7% in acest moment - si este necesar sa continuam cu o politica monetara stransa."
Vezi pagina 3

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO