Eveniment

In sase ani, metroul va lega Drumul Taberei de Universitate

In sase ani, metroul va lega Drumul Taberei de Universitate

In primele patru luni ale anului Metrorex a inregistrat o crestere de 20% a numarului de calatori

21.06.2007, 18:13 26

Reteaua Metrorex se va extinde cu inca noua kilometri pana in 2010, in conditiile in care urmeaza sa fie inaugurate noi statii pe tronsoanele Gara de Nord-Basarab-Laromet si Nicolae Grigorescu-Linia de Centura.
Oficialii companiei spun ca intentioneaza sa se concentreze in 2008 pe punerea in functiune a tronsonului Nicolae Grigorescu - Linia de Centura, care are o lungime de 4,75 km si va avea patru statii, Nicolae Grigorescu, 1 Decembrie, Policolor si Linia de Centura.
Lucrarile la acest tronson au inceput in 1989, fiind intrerupte in 1994 si reluate in 2000. In perioada 2000-2006 s-au realizat pentru acest tronson lucrari de executie in valoare de 54 mil euro.
In paralel se vor derula lucrarile si la tronsonul Gara de Nord-Basarab-Laromet. Termenul de finalizare stabilit initial era 2010, dar ministrul transpoturilor, Ludovic Orban, considera ca lucrarile de extindere a retelei de metrou ar trebui accelerate, iar tronsonul acesta trebui pus in functiune in 2008.
"Lucrarile au fost amanate de nenumarate ori de-a lungul timpului. Ne fixam termene cat mai lungi, cand ar trebuie sa le scurtam", a spus Orban.
Lucrarile la tronsonul Gara de Nord-CFR-Laromet au inceput in anul 1989, dar din cauza insuficientei fondurilor lucrarile au fost intrerupte in anul 1994 si reluate in anul 1997. Actualul ministru considera insa ca lipsa fondurilor nu este o problema. "Sunt bani intotdeauna pentru proiecte de investitii", a spus Orban.
Reprezentantii Metrorex au afirmat ca lucrarile la statia Laromet se desfasoara incet pentru a nu fi afectate structurile de rezistenta ale blocurilor din jur.
"Noi ne-am propus sa finalizam punerea in siguranta pana in 2008 si punerea in functiune pana in 2010. Daca se vor gasi alte solutii tehnice, am putea termina si mai repede", a spus Gabriel Mocanu, directorul Metrorex.
Valoarea investitiei pentru racordul 1 Mai - Laromet se va ridica la circa 55 mil. euro, din care circa 25 mil. euro sunt alocati pentru punerea in siguranta, iar restul pentru instalatii, potrivit estimarilor lui Mocanu.
Metrorex si-a bugetat pentru acest an investitii de peste 64 mil. euro (217 mil. lei), dar reprezentantii companiei au in vedere cresterea sumei alocate.
"Avem un plan de marire a bugetului de investitii alocat, dar deocamdata nu putem sti la cat se va ridica acesta", a mai spus Mocanu. Planul de extindere a retelei de metrou prevede finalizarea, cel mai devreme, in 2013 a tronsonului Drumul Taberei - Universitate care va necesita o investitie de 408,5 mil. euro. "Pentru acest tronson avem in momentul de fata un memorandum de finantare si suntem in negocieri cu BEI", a spus Orban.
Dupa obtinerea finantarii si derularea licitatiilor, executia acestui tronson va dura 72 de luni, altfel spus termenul de finalizare va fi cel mai devreme 2013.
Metrorex a inregistrat anul trecut afaceri de aproximativ 67 mil. euro (235 mil lei), suma ce include si subventia de la stat in valoare de aproximativ 42 mil. euro 150 mil. lei), potrivit unor informatii anterioare furnizate de reprezentantii companiei.
Anul trecut au calatorit cu metroul aproximativ 141 de milioane de persoane, cu circa 8% mai mult fata de 2005. In primele patru luni ale acestui an insa, Metrorex a inregistrat o crestere de 20% a numarului de calatori, in comparatie cu perioada similara din 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO