Eveniment

In sfarsit, negocieri cu Fondul Monetar International pentru un nou acord

20.02.2004, 00:00 17



Intarziat cu o saptamana fata de programul initial, desantul expertilor FMI la Bucuresti incepe duminica, 22 februarie, cand sunt asteptati atat negociatorul sef Neven Mates, cat si directorul adjunct al Departamentului Europa I, Susan Schadler.



Mates are mandat sa duca o noua runda de negoxcieri, care ar trebui sa se incheie cu finalizarea scrisorii de intentie pentru un acord stand-by de supraveghere a politicii eocnomice pe o perioada de pana la 18 luni. La randul sau, Schadler vine sa evalueze situatia echilibrelor macroeconomice ale Romaniei, conform prevederilor art. 4 din Statutul Fondului Monetar International.



In fata Comisiei Europene Guvernul Nastase are mare nevoie de un nou acord cu FMI, incheiat cat mai curand posibil pentru a da credibilitate politicii sale economice si a asigura sansele ca Romania sa obtina statutul de economie de piata functionala in noiembrie 2004.



In board-ul Fondului au existat inca de anul trecut discutii privind justificarea incheierii unui noi acord cu Romania, in conditiile in care programele FMI au avut un randament foarte scazut in cei peste zece ani de asistenta pentru guvernele Romaniei de dupa 1989, comparativ cu alte tari din regiune. Astfel, negocierile pe care le are de dus in numele partii romane ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, se anunta deosebit de dure. Discutiile se vor duce pe baza cifrelor finale privind situatia macroeconomica a Romaniei la sfarsitul lui 2003. BNR inca lucreaza in aceste zile la definitivarea datelor privind deficitul de cont curent, estimat la circa 6% din PIB, daca este exprimat in euro. In urma negocierilor cu FMI, urmeaza sa fie stabilita si tinta de deficit bugetar pe anul in curs, pe care FMI o doreste sub nivelul de 3% din PIB, stabilit deja prin lege.



Prin intarzierea lui Mates, partea romana a primit un ragaz pentru a-si pregati mai bine temele de negociere. "Asteptam o delegatie foarte importanta, care ar trebui sa ramana la Bucuresti pe o perioada de circa trei saptamani", a declarat ministrul finantelor Mihai Tanasescu.



El spune ca noua scrisoare de intentie urmeaza sa stabileasca tinte clare privind continuarea procesului de privatizare atat in sectorul energetic, cat si din subordinea APAPS, asigurarea unei mai bune functionari a sectoarelor cu arierate, in principal minier si al cailor ferate, si, nu in ultimul rand, politica bugetar-fiscala, care trebuie sa prevada ancore foarte puternice pentru reducerea deficitului de cont curent si a inflatiei.



Cand va veni, delegatia Fondului ar trebui sa aiba trei obiective principale: negocierea cadrului pentru incheierea unui nou acord, de supraveghere a politicilor economice ale Romaniei, evaluarea situatiei macroeconomice conform prevederilor articolului IV din statutul FMI, precum si o analiza actualizata a gradului de performanta din acordul precedent, care ar trebui sa constituie baza de discutie pentru noul acord, pornind de la restantele inregistrate.



Tanasescu afirma ca acordul pe care guvernul intentioneaza sa-l incheie cu Fondul ar urma sa aiba o durata de circa un an, un an si ceva, respectiv pana la jumatatea anului 2005, adica si dupa ce se va fi incheiat mandatul cabinetului Nastase.



Masurile angajate de autoritati pentru reducerea deficitului de cont curent si continuarea restructurarii sectorului energetic si al transporturilor- reprezinta subiectele cele mai dure ale negocierilor.



Ultimele estimari pentru 2003 indica un deficit de cont curent de circa 6,1-6,2% din PIB, FMI considerand drept sustenabil un nivel de numai 5,3%. guvernul trebuie sa-si reinnoiasca in mod cat mai credibil promisiunile de a face, in sfarsit, privatizare in sectorul energetic. Angajarea de noi termene ferme in domeniu, pentru Petrom si companiile de distributie a gazelor si a energiei, continuarea restructurarilor in sectorul minier si al transporturilor, mentinerea unei politici monetare stranse, urmeaza sa figureze printre preconditiile fara indeplinirea carora boardul FMI nu va lua in discutie aprobarea unui acord de tip precautionary stand-by cu Romania. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO