Prima pagina

In top 5 destinatii din regiune pentru achizitii si fuziuni

07.08.2008, 21:50 17

Romania si Bulgaria ocupa pozitia a patra intre cele mai atractive destinatii din Europa Centrala si de Est pentru investitorii din tarile
est-europene si locul 5 in ceea ce priveste interesul firmelor vest-europene pentru realizarea de fuziuni si achizitii, potrivit unui studiu al Deloitte.
Studiul a fost realizat prin intervievarea a 120 de directori in domeniul achizitiilor si fuziunilor din Europa in perioada martie - aprilie 2008.
Romania si Bulgaria sunt vizate pentru fuziuni si achizitii de 78% dintre companiile din Europa de Est, in timp ce doar 26% dintre investitorii din vestul Europei au in plan realizarea de astfel de operatiuni in cele doua tari, se arata in studiul "Staying on course M&A in Europe", realizat de Deloitte. Cele doua state ocupa aceeasi pozitie in preferintele investitorilor.
Pe primele pozitii in vizorul investitorilor din Europa de Est se afla Cehia si Slovacia, vizate fiecare de 90% dintre companii. Polonia a fost indicata de 80% dintre intervievati. Romania se afla dupa acest criteriu inaintea Ungariei, a Sloveniei, Croatiei si Albaniei. In ceea ce priveste companiile din vestul Europei, destinatia preferata de acestea este Polonia, care a fost indicata de 56% dintre respondenti. Pozitiile urmatoare sunt ocupate de Cehia, Slovacia si Ungaria.
Studiul mai arata ca dificultatile de pe pietele financiare internationale nu reprezinta un obstacol pentru planurile antreprenorilor in domeniul fuziunilor si achizitiilor.
Astfel, daca managerii care lucreaza in firmele de capital de risc (private equity) sunt mai precauti dupa turbulentele de pe piata internationala, in ceea ce priveste realizarea de viitoare achizitii, corporatiile sunt mult mai optimiste. Potrivit studiului, doar 26% dintre managerii din firmele de private equity au raspuns ca vizeaza alte achizitii in urmatoarele 18 luni, in timp ce 64% dintre corporatii au in vedere viitoare preluari.
Europa de Vest si Centrala isi mentine pozitia de lider in ceea ce priveste pietele tinta pentru fuziuni si achizitii, majoritatea respondentilor indicand tarile din aceasta regiune ca destinatii preferate.
Cea mai mare parte a tranzactiilor din Europa au avut loc in domeniul bunurilor de consum si in cel al productiei, alte sectoare de interes fiind cel tehnologic, media si telecomunicatii in Europa de Vest si energie si resurse in Europa Centrala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO