Eveniment

Încă 300 mil. euro de la Banca Mondială

Autor: Alexandra Chelu

05.01.2011, 23:45 19

Consiliul Băncii Mondiale (BM) va supune aprobării pe 20ianuarie acordarea unui împrumut de 300 mil. euro pentru România, adeclarat economistul-şef al biroului local al instituţiei, CătălinPăuna, menţionând că toate măsurile agreate pentru eliberareafinanţării au fost îndeplinite.

"Valoarea celui de-al doilea împrumut pentru politici dedezvoltare este de 300 mil. euro, iar principalele măsuri agreatepentru aprobarea acestuia sunt legate de adoptarea legii pensiilor,progresul privind legea salarizării unice şi reforme pe zona deasistenţă socială, pe zona procesului bugetar - introducerea unuicadru de cheltuieli pe termen mediu -, şi în sectorul financiar -de exemplu independenţa reglementatorilor." Iniţial, al doileaîmprumut de la BM era programat pentru prima parte din 2010, darmăsurile agreate pentru aprobarea acestei finanţări nu au fostîndeplinite, ceea ce a dus la mai multe amânări ale programăriiaprobării în board a împrumutului. Păuna a menţionat că acordareacelui de-al treilea împrumut de la BM, în valoare de 400 mil. euro,depinde de îndeplinirea mai multor măsuri convenite, printre careintroducerea coplăţilor în sistemul de sănătate.

România a primit, în luna octombrie 2009, primul împrumut pentrupolitici de dezvoltare, în valoare de 300 mil. euro.

Cele trei împrumuturi pentru politici de dezvoltare sunt virateîn contul Finanţelor. Cele trei împrumuturi pentru politici dedezvoltare, în valoare totală de 1 mld. euro, sunt ataşate unuipachet de reforme în sectorul public, educaţie şi sănătate, înprotecţie socială şi în sectorul financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO