Eveniment

Inca nu e "investment grade"

15.09.2004, 00:00 11

Slabiciunile administrative, dezechilibrelor externe si prosperitatea economica redusa impiedica Romania sa acceada in categoria tarilor cu grad de risc redus pentru investitii, in care Bulgaria a fost inclusa in aceasta vara, potrivit agentiei de rating Standard&Poor's (S&P).
Ca atare, S&P a imbunatatit calificativul de risc de tara al Romaniei cu o singura treapta, de la "BB" la "BBplus", sub nivelul "BBB-" de la care incepe categoria "investement grade".
In acelasi timp, ratingurile pentru datoriile in moneda nationala au fost imbunatatite de la "BB plus" la "BBB minus", pentru imprumuturile pe termen lung si de la "B" la "A minus 3" pentru scadentele scurte. Perspectiva ratingurilor este stabila.
Analistii agentiei arata ca Romania va reduce probabil decalajul fata de tarile cu rating din categoria de risc scazut daca guvernul va continua reformele incepute.
Potrivit S&P, imbunatatirea stabilitatii macroeconomice si reforma la nivelul companiilor au imbunatatit probabilitatea ca Romania sa devina membru al UE la data propusa, 1 ianuarie 2007.
Analistii considera ca o eventuala intarziere a aderarii la UE, pana in 2008, nu ar exercita o presiune negativa asupra ratingurilor. In schimb, ratingurile ar putea fi retrogradate daca deficitul de cont curent se va accentua, determinand majorarea datoriei externe si reducerea lichiditatilor valutare.
"Perspectivele favorabile ale Romaniei pentru integrarea europeana in 2007 sunt contrabalansate de vulnerabilitatea externa. Aderarea la UE ar face ca procesul de modernizare sa devina ireversibil", a declarat Morizt Kraemer, analist S&P.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO