Eveniment

Inca o promisiune a guvernantilor: Autostrada Bucuresti-Ploiesti ar putea fi gata in iulie 2010

Inca o promisiune a guvernantilor: Autostrada Bucuresti-Ploiesti ar putea fi gata in iulie 2010

Pasajul Baneasa ar putea fi terminat in decembrie

12.05.2009, 18:44 17

Premierul Emil Boc si ministrul transporturilor Radu Berceanu au facut ieri a doua vizita oficiala la viitoarea autostrada Bucuresti-Ploiesti in ultima luna pentru a inspecta derularea lucrarilor, iar concluzia a fost ca pana in iulie 2010 tronsonul de la centura Bucurestiului la Ploiesti (55 km din totalul de 62 km) va fi dat in circulatie.

„Ce-ati mai facut in ultima luna?", a fost prima intrebare a lui Boc in momentul in care a ajuns pe santier. Premierul a mai vizitat si in aprilie lucrarile si a promis ca va verifica lunar stadiul lucrarilor. Raspunsul a venit prompt din partea lui Dorinel Umbrarescu, patronul companiei UMB Spedition, unul dintre constructorii autostrazii, care a declarat ca lucrarile sunt in grafic si ca au primit restantele pe 2008 si fondurile necesare pentru derularea lucrarilor anul acesta.
Guvernul a alocat pentru 2009 circa 410 mil. lei (100 mil. euro) din care a platit pana in prezent 322 mil. lei, circa 150 mil. lei fiind restante pe anul precedent. Prima oprire a premierului a fost la podul de la kilometrul 51 de la padurea Rafov, unde lucreaza circa 30 de muncitori ai UMB Spedition. „Suntem in grafic pentru finalizarea a 30 de kilometri anul acesta intre cele doua poduri (km 20 - km 51 - n. red.)?", a fost a doua curiozitate a lui Boc.
Premierul a vizitat ieri si lucrarile la soseaua de centura a municipiului Ploiesti (12 km), unde termenul de finalizare a fost devansat cu doua saptamani, de la 30 noiembrie la 15 noiembrie 2009. Urmatoarea oprire a fost pasajul Baneasa, unde lucrarile au fost blocate pana la inceputul anului, insa in prezent stadiul fizic al constructiei a ajuns la 54%, urmand sa fie finalizat in decembrie 2009, in urma unei investitii de 13 mil. euro. „Este un cadou pe care Guvernul il face Bucurestiului, Primariei Generale si primariei de sector. Oficial, lucrarea asta trebuia sa fie a Primariei Generale sau a primariei de sector", a spus Boc.
 
20% din bani au mers la drumuri
Lucrarile pentru constructia de drumuri au atras in exercitiul financiar 2007-2008 doar 20% din sumele alocate unor proiecte de infrastructura in valoare totala de peste 5 mld. euro, restul de bani fiind alocat pentru devierea utilitatilor, paza si curatenia drumurilor sau firme de avocatura.
„In ultimii doi ani si jumatate am avut o alocatie bugetara de cinci miliarde de euro, din care doar 20% s-au vazut in drumuri, restul au fost platiti pentru mutarea utilitatilor, paza, curatenie si avocatura. Vom face niste controale asupra modului in care au fost alocati banii", a declarat Adrian Ionescu, seful Directiei Infrastructura Rutiera si Concesiuni din Ministerul Transporturilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO