Eveniment

Incasari de 400 mil. euro din organizarea de evenimente

11.10.2006, 18:32 25

Incasarile din organizarea de reuniuni, conferinte si alte evenimente se vor ridica anul acesta la aproximativ 400 de milioane de euro, in crestere cu 25% fata de anul trecut, potrivit estimarilor lui Paul Marasoiu, presedintele Asociatiei Nationale a Organizatorilor Profesionisti de Conferinte si Expozitii.
"Aceasta crestere este determinata atat de cresterea numarului de evenimente de business organizate in ultimul an in Romania si a participarilor la aceste evenimente, precum si de o cerere tot mai mare pentru serviciile conexe - echipamente multimedia sau segmentul food&beverage", afirma Paul Marasoiu. Raportat la diferitele regiuni, Capitala are ponderea predominanta, acumuland circa 45% din totalul incasarilor. Marasoiu estimeaza ca aceasta crestere se va accentua in urmatorii ani, dovada fiind faptul ca pentru noile investitii hoteliere sunt solicitate spatii tot mai mari pentru organizarea reuniunilor.
Incasarile din turismul de afaceri se refera la activitatile legate direct de organizarea de evenimente, respectiv aranjamentele de calatorie, serviciile hoteliere, cele specifice evenimentului si serviciile conexe acestuia (food & beverage, echipamente multimedia). Capacitatea de gazduire a reuniunilor se apropie in acest an de 100.000 de locuri, cele mai importante pozitii fiind detinute de catre Bucuresti - cu o pondere de 37% (35.281 de locuri), judetul Constanta cu 10%, judetul Brasov - 6,8% si judetul Timis - 6,5%. Potrivit lui Marasoiu, Clujul, Sibiul, Iasiul sau Ramnicu Valcea au un potential mare de dezvoltare pe segmentul de business travel (calatorie de afaceri). Deja exista proiecte de construire a unor centre de expozitii si conferinte in Ramnicu Valcea, Sibiu sau Iasi. "Si Bucurestiul are nevoie de un nou asemenea centru, cu o capacitate de 6.000-9.000 de locuri, insa investitia s-ar ridica la peste 70 mil. euro, iar aceasta suma este prea mare pentru o initiativa exclusiv privata", spune Marasoiu.
Potrivit acestuia, turismul de afaceri se va dezvolta in urmatorii ani intr-un ritm mult mai rapid decat cel de vacanta. "Va fi inregistrata o crestere si pe segmentul de vacante, mai ales dupa aderare, insa in urmatorii trei ani vom asista la o crestere pronuntata a componentei de afaceri si la o crestere vizibila, dar nu spectaculoasa, pe leisure. Oricum, in doi ani vom avea parte de o revenire in forta a litoralului", a mai spus Paul Marasoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO