Eveniment

Incertitudini prelungite pana la ordonanta de modificare a Codului fiscal

23.02.2005, 00:00 14

La doua saptamani dupa ce misiunea FMI a parasit Bucurestiul, Ministerul Finantelor se grabeste sa finalizeze textul ordonantei de urgenta privind modificarea Codului fiscal prin majorarea mai multor categorii de impozite, astfel incat actul normativ sa poata fi aprobat in sedinta de joi a guvernului.



Graba este determinata si de faptul ca Executivul trebuie sa bifeze introducerea majorarilor de impozite in scrisoarea suplimentara de intentie pe care o asteapta FMI.



Aceasta fara a mai pune la socoteala ca mediul de afaceri nu stie cum anume vor arata noile obligatii fiscale introduse din al doilea trimestru al anului, fiind nevoit sa se "ghideze" numai dupa declaratiile contradictorii ale oficialilor guvernamentali. Exemplu: conform Programului economic de preaderare, Guvernul va accelera ritmul de armonizare a nivelului accizelor, urmand ca etapa prevazuta pentru 1 iulie 2006 sa fie aplicata de la 1 octombrie 2005; ministrul finantelor, Ionut Popescu, a negat insa, intr-o emisiune televizata, aceasta varianta, sustinand ca va opta pentru majorarea accelerata a accizelor numai in cazul confirmarii unui scenariu pesimist al evolutiei incasarilor bugetare.



In aceste conditii, suspansul se mentine pana la aprobarea ordonantei de catre guvern, desi s-ar putea prelungi chiar mai departe, in conditiile in care ordonanta va avea nevoie si de norme metodologice de aplicare.



In urma cu o saptamana, cand textul ordonantei era intr-o forma bruta, Ministerul Finantelor a avut o tentativa de consultare a expertilor de pe piata, insa a abandonat-o.



Pe de alta parte, ramane de vazut cum va fi rezolvata problema conflictului dintre ordonanta in cauza si articolul 4 din Codul fiscal, care spune, la aliniatul al doilea, ca "orice modificare sau completare la prezentul cod intra in vigoare cu incepere din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege". Ceea ce ar presupune ca toate majorarile de impozite invocate pana in prezent sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2006. O solutie ar putea fi abrogarea articolului in cauza, insa, potrivit unor experti, aceasta nu ar putea intra in vigoare decat tot de la 1 ianuarie. Ar ramane varianta ca ordonanta de urgenta sa prevada in capitolul "dispozitii tranzitorii" ca, "prin derogare de la articolul 4", termenul de intrare in vigoare este 1 aprilie 2005.



"Dincolo de incalcarea unui principiu de stabilitate legislativa, se creeaza un predecent nefericit. Cum sa le spunem investitorilor straini ca avem o regula in acest sens, dar nu exista nici o certitudine ca se si aplica", comenteaza Gabriel Biris, avocat specializat in legislatie fiscala la firma Salans.



In mediul de afaceri exista opinii chiar mai vehemente.



"In conditiile in care guvernul actual va continua sa dispretuiasca legile votate de un Parlament al Romaniei legal constituit cetateanul Monica Tatoiu va da in judecata acest guvern", afirma Monica Tatoiu, directorul executiv al Oriflame Romania, considerand ca inclusiv ordonanta de introducere a cotei unice reprezinta un act normativ ilegal din cauza incalcarii Codului fiscal. razvan.voican@zf.ro ; georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO