Eveniment

"Indemnizatia de somaj e prea mica, deci sunteti feriti de criza"

21.10.2008, 19:32 44

Mobilitatea fortei de munca, cresterea consumului si valoarea absoluta a produsului intern brut sunt trei motive pentru care Romania nu va fi afectata de criza, sustine Wojchiech Charemza, profesor la Universitatea Leicester din Marea Britanie si consilier al guvernatorului Bancii Nationale din Polonia.

"In primul rand, pentru companiile din Romania este foarte importanta mobilitatea fortei de munca si faptul ca somajul nu este o amenintare", a declarat Charemza pentru ZF. Indiferent de situatie, romanii nu vor sta acasa, pentru ca nivelul de securitate sociala nu e atat de bine pus la punct incat sa le convina suma oferita de indemnizatia de somaj, explica el.
Profesorul polonez a subliniat totodata ca daca un roman nu isi gaseste de munca in Romania, va pleca in Anglia, spre exemplu, unde chiar daca va primi bani putini, va fi mult peste nivelul din Romania. In aceste conditii, el adauga ca rata somajului nu are cum sa explodeze in Romania, ca in alte tari.
In al doilea rand, Charemza considera ca cererea va creste, in conditiile in care populatiei "ii va fi teama sa economiseasca". "Consumul va creste, iar acest fapt va fi un impuls pentru intreaga economie", a spus profesorul Charemza.
In ceea ce priveste cel de-al treilea argument pro Romania - produsul intern brut -, expertul spune ca marimea acestuia confera soliditate economiei.
"Chiar daca in marime relativa, adica in termeni de PIB/capita, Romania nu sta foarte bine, bugetul rezonabil si volumul rezervelor vor face ca Romania sa nu fie atat de rau afectata de criza. Alte tari, chiar daca sunt bogate, sunt de cinci ori mai mici, motiv pentru care nu au rezistat. Spre exemplu, Islanda", a spus Charemza.
Referitor la ceea ce se intampla pe pietele globale, Charemza raspunde cu franchete. "Este foarte usor sa vii dupa ce trece criza sa spui ca tu ai prevenit asupra ei. Dar intr-devar, criza actuala ar fi putut fi prevenita, caci erau simptomele clasice ale unui bubble. Atunci cand pretul creste, nimeni nu sta deoparte, toata lumea se inghesuie sa cumpere. In acest context, problema e de reglementare, institutiile financiare de supraveghere globala ar fi trebuit sa intervina in tranzactiile complet nerealiste, chiar daca vorbim de o piata libera", considera Charemza
El a participat la Conferinta Nationala de previziuni macroeconomice si economie ecologica organizata de Institutul de Prognoza Economica, Institutul National de Statistica, Comisia Nationala de Prognoza, Universitatea de Vest din Timisoara si Siena College School of Business.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO