Eveniment

Independenta energetica: o miza economica plina de nuante politice

Independenta energetica: o miza economica plina de nuante politice

Participantii la eveniment au abordat, printre altele, relatia dintre mediul politic si cel economic

22.02.2007, 18:45 23

Obtinerea independentei energetice si relatiile declansate de acest concept intre mediul economic si politic a fost una dintre principalele teme abordate in cadrul conferintei "Strategia energetica a Romaniei: eindependentae de la dorinte la solutii", organizata ieri de cotidianul Gandul.
"Au fost discutii extrem de ascutite in legatura cu independenta energetica a Romaniei, majoritatea dintre acestea avand o conotatie politica. Nu cred ca aceasta componenta politica este determinanta", a declarat Cristian Tudor Popescu, directorul ziarului Gandul, in deschiderea conferintei sustinuta la Best Western Parc Hotel.
In viziunea ministrului economiei si comertului, Varujan Vosganian, relatia dintre politic si economic este privita de alte state ca o stare de normalitate in comparatie cu ceea ce se intampla la nivel local.
"Exista o anumita tentatie de a crea o falie intre mediul politic si economic. Este periculos sa consideram ca orice act politic cu nuante economice reprezinta o criminalitate. Mediul politic trebuie sa apere energia", a declarat ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian.
Legat de strategia energetica, proiect al carui deadline este luna iunie a acestui an, aceasta trebuie sa sustina dezvoltarea economica a Romaniei al carei Produs Intern Brut se va dubla pana in 2014. Acest lucru se traduce printr-un necesar suplimentar de energie de circa 20 de TW la productia actuala de circa 60 de TW, lucru care va confirma pozitia de exportator de energie al Romaniei in regiune.
Daca in prezent, structura productiei interne este dominata de energia produsa in termocentrale, Vosganian sustine ca pana in 2015, productia de energie ar trebui sa se bazeze in proportie de 30% pe surse nucleare, 30-35% pe surse hidro, iar restul pe hidrocarburi.
In legatura cu transparentizarea pietei energiei, ministrul a declarat ca nu vor mai exista contracte incheiate direct intre producatori si marii consumatori de energie, dar ca interventia sa pentru stoparea actualelor contracte bilaterale negociate direct ar fi un act de agresiune la adresa pietei.
Ministrul a mai precizat ca marile procese de privatizare trebuie continuate, dar doar in contextul in care exista o viziune comuna cu strategia energetica nationala.
"In cazul privatizarii Petrom nu se poate vorbi despre un insucces, ci despre o privatizare facuta fara o viziune corelata cu strategia energetica. Am oprit privatizarea Romgaz pentru ca nu vrem sa se intample acelasi lucru", a mai spus ministrul.
Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, a anuntat in cadrul acestei conferinte investitii anuale de 100 de milioane de euro in divizia de explorare pentru achizitia de noi licente de explorare si dezvoltarea concesiunilor existente atat pe plan intern, cat si international. Masura este luata in vederea asigurarii sigurantei furnizarii, precum si pentru diversificarea resurselor. Pentru sustinerea proiectelor de energie regenerabila, OMV a constituit un fond de 100 mil. euro pentru finantarea studiilor in acest segment de business. Deocamdata, Petrom nu are niciun proiect legat de energie din surse alternative.
Dan Ioan Popescu, fost ministru al economiei si comertului in timpul guvernarii Partidului Social Democrat, actual membru al Partidului Conservator, spune ca procesul de privatizare al celei mai mari companii romanesti a fost unul vital pentru supravietuirea Petrom.
"Contractul de privatizare a Petrom este singurul contract de privatizare pe care l-am vazut ca are o clauza care spune ca in situatii de criza se acorda prioritate cetateanului. Apreciez OMV ca a semnat un contract cu o asemenea clauza", a spus Popescu.
Totodata, independenta energetica a Romaniei, in contextul european, nu poate fi facuta decat pe baza unei diplomatii cu toate statele vecine, a conchis Popescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO