Eveniment

Industria alimentara: importul face vanzarile sa creasca mai rapid decat productia locala

Industria alimentara: importul face vanzarile sa creasca mai rapid decat productia locala
14.07.2006, 20:13 24

Productia locala de alimente si bauturi a crescut cu 14% in primele cinci luni ale anului, fata de aceeasi perioada a anului anterior, arata datele de la Institutul National de Statistica. Ritmul de 14% reprezinta cea mai rapida crestere de productie din ultimii patru ani, ceea ce inseamna o revenire a productiei autohtone de alimente si bauturi, in conditiile cresterii importurilor. Vanzarile comerciantilor de pe acest segment au crescut chiar mai repede decat productia, cu aproape 33% in primele cinci luni ale anului, fata de aceeasi perioada din 2005.
"Desi statisticile oficiale arata o crestere a productiei, este vorba mai mult de o revenire la normalitate prin iesirea la suprafata a unei parti din piata neagra a alimentelor", spune Sorin Minea, presedintele Romalimenta, federatia patronala din industria alimentara. si director general Angst. Romalimenta cuprinde cele mai mari companii de pe aceasta piata, de la Cristim si Dorna Lactate la Nestle si Danone.
Pe piata produselor alimentare, cresterea de productie este diferentiata, explica Minea. "Daca pe segmentul de bauturi este vorba de o crestere mai pronuntata, celelalte produse, mai ales conservele, sufera de o stagnare a productiei", spune presedintele Romalimenta.
In industria carnii, de exemplu, nu se manifesta in prezent o crestere semnificativa, procesatorii raportand in marea lor majoritate niveluri de productie similare cu cele de anul trecut. Pe segmentul de retail, in schimb, cresterile sunt vizibile din cauza importurilor de alimente si a deschiderii multor magazine universale care vand si produse alimentare, a precizat Minea.
"Cresterea industriei alimentare se face mai mult pe baza reducerii pietei negre, care inflorise in anii trecuti", explica el. Producatorii de alimente spun ca abia acum productia revine la nivelul de anii trecuti. "Niciunul dintre jucatorii importanti nu a raportat cresteri ale capacitatilor de productie, iar consumul de alimente este in mare la nivelul de anul trecut", spune el.
Valoarea cosului de consum de produse alimentare a scazut insa in ultimul an, este de parere Minea. In schimb, cumparatorul de alimente care mergea o data pe saptamana la supermarket vine acum de doua ori, explica el.
Industria alimentara este una in care profitul celor mai multi producatori este neglijabil, din cauza preturilor ridicate la materiile prime, utilitati si la serviciile de distributie, apreciaza Minea.
"Cel mai bun an pentru industria alimentara a fost 2001, cand intr-adevar s-au inregistrat cresteri de productie reale", spune seful Romalimenta. Intr-adevar, anul 2001 a marcat cea mai mare crestere de productie din ultimii ani pentru industria alimentara, cu un ritm de peste 20%. Dupa acest an, productia a evoluat din ce in ce mai lent, ajungand la o scadere de aproape 5% in 2004 si la o crestere de numai 3,5% anul trecut.
In schimb, ritmul vanzarilor de produse alimentare a crescut aproape constant, apropiindu-se de 20% anul trecut si de 33% in primele cinci luni ale anului.
"Reducerea pietei negre este pana la urma o evolutie pozitiva, pentru ca romanii consuma acum mai mult de pe piata alba, din surse controlate si prin canale organizate de vanzare", spune Minea. Totusi, inaintea aderarii la UE, industria alimentara este dominata de panica din cauza presiunilor asteptate din partea importurilor de profil de pe pietele vest-europene, a declarat seful Romalimenta.
"Producatorii se tem ca vor fi concurati de produsele alimentare straine, venite din state cu mai multa traditie si cu investitii mult mai mari in aceasta industrie decat Romania", spune el.
Cand vor sa acapareze o piata noua, cum este tara noastra, producatorii straini isi pot permite sa mearga in pierdere si sa practice preturi de dumping.

Balanta comerciala deficitara la vin
Importurile de vinuri au atins in primele patru luni o valoare de 7,9 mil.euro, comparativ cu 1,3 mil. euro in perioada ianuarie-aprilie 2005. Importurile de vinuri s-au ridicat in primele patru luni la 179.870 de hectolitri, in crestere de circa 37 de ori fata de 2005, in timp ce exporturile s-au redus de peste doua ori, potrivit datelor Asociatiei Exportatorilor si Producatorilor de Vinuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO