Eveniment

Industria eoliană ar putea plăti peste 30 milioane euro după introducerea impozitului de 1,5%

Industria eoliană ar putea plăti peste 30 milioane euro...

Autor: Carol Dan

27.11.2013, 17:03 243

"La o medie de 2,3 MW pe turbină ajungem la circa 1.100 turbine eoliene. Dar se poate judeca şi altfel: 1 MW instalat este în jur de 1 million de euro, astfel că 2.500 MW înseamnă 2,5 miliarde euro. Până la 4 miliarde de euro (valoarea investiţiilor totale în eoliene - n.r.) diferenţa este dată de lucrările de drumuri, reţelele electrice, studiile tehnice, cumpărarea de terenuri, costurile cu avizele, transportul intern etc. Asta înseamnă că 1,5% aplicat la 2,5 miliarde de euro ar fi cam 37,5 milioane de euro", a declarat miercuri agenţiei MEDIAFAX directorul executiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, Ionel David.

Guvernul vrea să introducă un impozit pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, a cărui valoare va fi de 1,5% din valoarea construcţiei.

Impozitul va fi aplicat pentru construcţii precum centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni, centrale termoelectrice şi nucleare, construcţii pentru transportul energiei electrice, baraje, piste şi platforme, sonde de ţiţei, gaze şi sare, rampe de încărcare - descărcare, coşuri de fum şi turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine, infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri şi linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii.

Totodată, o altă asociaţie, respectiv Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România, avertiza în 11 noiembrie că introducerea unor noi impozite va cauza majorarea preţului final al energiei electrice, întrucât vor creşte tarifele de transport şi distribuţie. Tarifele de transport şi distribuţie reprezintă aproape 32% din preţul final al electricităţii, în timp ce costul energiei acoperă 31%.

La sfârşitul anului sunt estimate să funcţioneze în România centrale eoliene cu o capacitate instalată cumulată de aproximativ 2.500 MW, faţă de 1.900 MW la începutul lui 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO